Părinții ar urma să achite lunar câte 350 lei și 500 de lei pentru 3 și, respectiv, 6 ore de aflare a copiilor în cadrul grupelor cu program prelungit. Ministerul Educației a aprobat o nouă metodologie de finanțare a acestora. Ministrul Dan Perciun a menționat, într-o conferință de presă, că prevederile au scopul de a soluționa blocajele create după ce primăria municipiului Chișinău a sistat finanțarea grupelor cu program prelungit.
”O să existe un regulament aprobat de Minister prin care o să stabilim foarte clar cât costă aceste grupe cu program prelungit în funcție de regimul lor, dacă sunt de 3 ore sau 6 ore, și instituțiile de învățământ să poată să încaseze de la părinți, dacă părinții sunt dispuși să achite pentru ele. Costul va varia probabil între 350 de lei pentru trei ore și 500 de lei pe lună ”, a spus ministrul.
Potrivit ministrului, decizia trebuia aprobată de Consiliul Municipal Chișinău.
”Noi am decis că atunci când Consiliul Municipal are o agendă paralelă, să aprobăm noi la nivel de minister o astfel de metodologie. În bugetul provizoriu sunt 18 milioane de lei care așa și nu sunt alocate”, a mai spus Perciun.
La sfârșitul primului semestru din anul de învățământ 2023-2024, primăria Capitalei a anunțat că nu mai poate finanța grupele cu program prelungit din cauză fondurilor insuficiente alocate din bugetul de stat.
În replică, Ministerul Finanțelor a anunțat că municipiul Chișinău va primi mai mulți bani în acest an decât anul trecut.
Ion Ceban a spus însă că autoritățile centrale au omis să le spună oamenilor că toate costurile au crescut simțitor.
Mii de părinți au semnat o petiție prin care i-au cerut primarului Capitalei, Ion Ceban, să aloce surse financiare pentru grupele cu program prelungit din cadrul școlilor. Primăria a anunțat că din bugetul instituțiilor vor fi acoperite costurile doar pentru șase mii de copii din familii cu venituri modeste, în timp ce părinții celorlalți elevi din clasele primare, care frecventează instituțiile de învățământ din Chișinău, vor achita lunar câte 360 de lei pentru trei ore de program prelungit sau 690 de lei – pentru șase ore.
O astfel de decizie a fost emisă de CSE Chișinău. Ulterior, Comisia pentru Situații Excepționale a anulat decizia CSE Chișinău.
În această săptămână, municipalitatea a emis o declarație în care a anunțat că Primăria Chişinău a propus autorităţilor centrale, Ministerului Educaţiei, ca metodologia privind organizarea grupelor în instituţiile de învăţământ din capitală, elaborată de Direcția Generală Educație, Tineret şi Sport, să fie preluată și aplicată la nivel de țară.
”Metodologia a fost elaborată de mai mulți specialiști din domeniul educației, care au ajuns la o soluție viabilă și uniformă pentru toate instituțiile educaționale și pentru toți părinții, care vin cu contribuții pentru grupele cu program prelungit. Această metodologie elaborată de DGETS este publică și nu a fost o problemă de a fi preluată, ținând cont că Primăria Chişinău a propus acest lucru. Nu este nevoie să se lucreze iar la un document, dacă el este deja pregătit, doar că a fost anulat anterior de către Guvern”, au spus responsabilii de la Primărie.