Ministerul Apărării din România: Rusia răspândește dezinformări despre atacurile din apropierea graniței

Ministerul Apărării Naționale din România a denunțat o campanie de dezinformare lansată de Rusia, care prezintă informații false despre atacurile recente asupra infrastructurii portuare din Ucraina, în proximitatea graniței românești. Potrivit MApN, propaganda rusă distorsionează realitatea și inventează scenarii menite să manipuleze opinia publică.

 

În noaptea de 16 spre 17 ianuarie, Rusia a atacat infrastructura civilă ucraineană cu drone. În timpul acestor atacuri, sistemele de monitorizare ale României au semnalat încălcări ale spațiului aerian românesc, ceea ce a determinat alertarea populației din județul Tulcea și decolarea unor aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române. Ulterior, echipele de specialiști din MApN, SRI și MAI au identificat resturi de drone rusești de tip Geran-1/2 în două locații din județul Tulcea.

Propaganda rusă susține, fără nicio bază reală, că Armata României ar fi intervenit activ în conflict, deschizând foc asupra dronelor rusești și provocând victime.

„Articolele publicate de presa din Rusia plasează atacul ilegal executat de propriile forțe asupra porturilor civile ucrainene cu o zi mai târziu, respectiv vineri, 17 ianuarie, spre sâmbătă, 18 ianuarie și acreditează, fără nicio bază reală, ideea că forțele militare ale Armatei României ar fi intervenit în desfășurarea evenimentelor, prin executarea de foc asupra dronelor rusești cu mijloace de lovire dispuse pe teritoriul național al României. În scenariul fantezist se afirmă, fără nicio legătură cu realitatea, că obiectivul atacurilor ruse ar fi fost, de fapt, o operațiune de tranzit de militari români (potrivit unei surse de propagandă) sau de mercenari români (așa cum afirmă o alta), transportați cu ambarcațiuni de pe malul românesc pe cel ucrainean. „Atacul” descris de materialul de propagandă, care ar fi fost ordonat de la vârful armatei ruse, ar fi provocat numeroase victime de partea română, morți și răniți. În scenariul de la Kremlin apar și elicoptere ale Forțelor Aeriene Române care ar fi intervenit pentru evacuarea așa-zișilor răniți și sprijinirea cu foc a intervenției forțelor ucrainene de pe celălalt mal”.

Ministerul Apărării din România atrage atenția că astfel de dezinformări urmăresc manipularea opiniei publice din România și NATO, pentru a alimenta teama că alianța ar încerca să provoace Rusia și menținerea mitului „cetății asediate” pentru publicul rus, care este făcut să creadă că Rusia se apără împotriva unui atac occidental iminent.

MApN subliniază că realitatea pe care Rusia încearcă să o distorsioneze este că Moscova a invadat ilegal Ucraina, a anexat Crimeea în 2014 și duce un război de agresiune din 2022. În paralel, Rusia desfășoară o campanie de acțiuni hibride împotriva țărilor NATO și UE.

Ministerul Apărării avertizează că aceste știri false vor continua să fie propagate, în special în mediul online, prin rețele de propagandă rusești și agenți locali care promovează narativele Moscovei.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA