Ministerul Apărării din Republica Armenia dezminte informațiile lansate de Azerbaidjan cu privire la focurile de armă în zona de frontieră

Ministerul Apărării din Republica Armenia dezminte informațiile lansate de Azerbaidjan, potrivit cărora militarii armeni ar fi deschis focul în zona de frontieră.

Mesajul difuzat de Ministerul Apărării al Azerbaidjanului, conform căruia unități ale Forțelor Armate Armene ar fi deschis focul marți, 19 septembrie, în jurul orei 02:40, în direcția pozițiilor azere situate în partea de est a frontierei țării, nu corespunde realității”, se arată într-o notă informativă emisă de Ministerul Apărării din Republica Armenia.

Potrivit bbc.news, Azerbaidjanul a anunțat despre inițierea „măsurilor locale antiteroriste” în Karabahul de Munte. Într-o declarație a Ministerului Apărării al țării se precizează că „scopul acțiunilor este de a restabili ordinea constituțională a Republicii Azerbaidjan în regiune”.

Precum relatează Reuters, citată de news.ro, Azerbaidjanul a lansat „activităţile antiteroriste” inclusiv pentru a alunga de acolo ceea ce spune că ar fi formaţiuni militare armene, o acţiune ce ar putea prefigura un nou război în regiune.

În imagini neverificate postate marţi pe reţelele sociale, bombardamente puternice puteau fi auzite în Stepanakert, capitala Karabahului, numită Hankendi de Azerbaidjan.

Ministerul Apărării din Azerbaidjan a vorbit într-un comunicat despre intenţia sa de a „dezarma şi de a asigura retragerea formaţiunilor forţelor armate ale Armeniei de pe teritoriile (azere), de a neutraliza infrastructura lor militară”. Acesta a precizat că vizează doar ţinte militare legitime folosind „arme de înaltă precizie”, şi nu civili, ca parte a ceea ce a numit o campanie de „restabilire a ordinii constituţionale a Republicii Azerbaidjan”.

Civilii au fost liberi să plece prin coridoare umanitare, inclusiv unul către Armenia, potrivit Azerbaidajanului.

Recunoscută la nivel internaţional ca parte a Azerbaidjanului, enclava Nagorno-Karabah are o populaţie majoritar de etnie armeană şi s-a rupt de sub controlul autorităţilor de la Baku la începutul anilor 1990, în urma unui război. Azerbaidjanul a recucerit între timp o mare parte din teritoriile din interiorul şi din jurul enclavei în războiul din 2020, dar autorităţile de etnie armeană, care consideră zona ca fiind patria lor ancestrală, au rămas cu controlul asupra unei părţi din Karabakh, inclusiv asupra capitalei sale.

De atunci, un acord de încetare a focului mediat de Rusia şi aplicat de forţe de menţinere a păcii ruseşti a rămas fragil, cu bombardamente frecvente şi acuzaţii reciproce.

Baku are o relaţie strânsă cu Turcia, în timp ce Erevanul a avut în mod istoric legături strânse cu Rusia. Însă în ultimul timp, Armenia a acuzat Moscova, care este implicată în propriul război în Ucraina, că este prea distrasă pentru a-i putea garanta securitatea, mai scrie sursa citată.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA