Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare atenționează asupra faptului că pomii fructiferi precum caişii, piersicii, vişinii, cireşii, mărul, nucul şi alunul, dar și plantaţiile viticole, îndeosebi soiurile timpurii, pot fi afectate de înghețurile prognozate de meteorologi pentru noaptea spre 20 aprilie. În context, specialiștii vin cu recomandări pentru agricultori privind măsurile de combatere a înghețurilor.
Fumigaţiile, adăpostirea, perdele vegetale de protecţie, încălzirea suprafeţei solului prin irigare, încălzirea cu aer cald se numără printre cele mai răspândite și recomandabile măsuri prin care se realizează creşterea temperaturii solului şi a aerului.
„Aceste metode determină reducerea răcirilor radiative, distrugerea stratului de inversiune termică de la sol, omogenizarea temperaturii aerului în stratul microclimatic şi în consecinţă, menţinerea temperaturii aerului şi pe suprafaţa solului mai mare de zero grade Celsius”, explică specialiștii.
Aceștia precizează că aplicarea acestor măsuri se face în mod diferenţiat, în raport cu condiţiile meteorologice şi locale – relief şi microrelief, soiuri de plante, condiţii tehnice, pante, altitudine, cât şi de costurile materiale posibile.
În context, Ministerul Agriculturii și Industriei Aimentare reiterează necesitatea asigurării riscurilor de producție în agricultură.
„Statul subvenționează cu 70% din costul primei de asigurare, Legea nr. 183/2020 privind asigurarea subvenționată în agricultură”, se arată într-un comunicat emis de instituție.
Amintim că meteorologii au emis avertizare Cod galben de îngheț. Atenționarea va fi valabilă în noaptea de 20 aprilie, în partea de nord a țării.
Potrivit meteorologilor, la suprafața solului și izolat în aer se prevăd înghețuri cu intensitatea de -1..-3°C.