Peste 4.000 de cetățeni ai Republicii Moldova s-au programat, în doar câteva zile, pentru a obține noua carte de identitate de model european, disponibilă începând de astăzi. Precizările au fost făcute de directorului Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, în cadrul unui interviu pentru rfi.fr.
Noua carte de identitate nu este obligatorie și va înlocui treptat actualele buletine. Cei care dețin documente valabile nu trebuie să le schimbe până la expirare.
”Noi avem câteva obiective majore în privința introducerii acestui document național, care se va numi cartea de identitate. În primul rând, ne dorim să avem un document recunoscut la nivel european și care întrunește toate aceste condiții solicitate de Regulamentul european. În eventualitatea aderării noastre, acesta va servi, de asemenea, document de călătorie. În al doilea rând, noi ne dorim să creștem exponențial numărul cetățenilor care dețin identitate electronică și să poată accesa o multitudine de servicii digitale deja existente în țara noastră, cifra cărora se apropie de 300”.
Cartea de identitate de model european conține semnătura electronică.
”Cu semnătura electronică, poți procura o mașină sau vinde o mașină fără să vii pe la ghișeele noastre, în condițiile în care autovehiculul, cel puțin o dată, a fost înmatriculat în procesul de import sau pentru cei care și-au pierdut permisul de conducere sau l-a deteriorat și se află inclusiv în diasporă, pot solicita de la distanță perfectarea acestui document și expedierea acestui document oriunde se află”.
Dar pentru moldovenii din diasporă sunt aceleași condiții valabile pentru obținerea noului buletin de model european?
”Într-adevăr, cetățenii din diasporă vor avea și ei acces la acest document. Or, legea când a fost aprobată anul trecut, s-a ținut cont inclusiv de acest aspect. Mai mult decât atât, a fost exclusă mențiunea despre adresă sau reședința posesorului de card. Asta înseamnă că, în cazul în care o persoană își schimbă domiciliul sau reședința, nu trebuie să-și perfecteze actul, ceea ce va duce iarăși economie de timp și de bani pentru cetățenii care vor deține noile cărți în mod special”.
Și cetățenii vor putea folosi aceste cărți de identitate pentru a traversa frontiera, după ce aderă Moldova la Uniunea Europeană?
”Așa este, dar vreau să reamintesc că Republica Moldova are cel puțin un tratat de traversarea frontierei cu buletinul sau cu viitoarele cărți de identitate. În primul rând, vorbim de Turcia și în 2019 au fost puse bazele, nu deocamdată, pentru traversarea frontierei cu cărțile biometrice, adică cu noile cărți de identitate. Și asta deschide inclusiv spațiul de dialog cu celelalte state cu care avem o relație bună, tocmai pentru a permite traversarea frontierei cu aceste documente. Pașapoartele biometrice la fel conțin un cip pe care sunt stocate fotografia, amprentele, datele posesorului. Exact același model care este prezent în pașaport este inclus și în cărțile de identitate. Deci, multe țări recunosc acest document oficial și pot accepta traversarea frontierei”.
Amintim că recent, premierul Dorin Recean a anunțat că începând cu luna aprilie, cetățenii Republicii Moldova vor putea solicita un nou tip de buletin de identitate, de model european.
Oficialul a precizat că Guvernul va oferi gratuit 1 milion de cărți de identitate pentru persoanele care le vor solicita în regim obișnuit.
Noua carte de identitate nu este obligatorie, dar va înlocui treptat buletinele actuale. Aceasta poate fi solicitată începând cu vârsta de 14 ani.