Amenzi în sumă de aproape 300 de mii de lei și 1. 000 ore de muncă neremunerată în folosul comunității au fost aplicate de Inspectoratul pentru Protecția Mediului și Inspectoratele de Poliție, după ce mai bine de 2600 hectare de teren au fost compromise de arderea vegetației uscate.
Sancțiunile au fost aplicate în raioanele Bălți, Soroca, UTA Găgăuzia, Edineț, Cahul, Glodeni, Drochia, Dubăsari, Sîngerei, Rîșcani, Fălești, Ungheni și municipiul Сhișinău, precizează IGSU.
„2 693,3 hectare de teren au fost compromise de arderea vegetației uscate de la începutul anului pe teritoriul Republicii Moldova, fiind înregistrate 1326 cazuri de ardere”, se arată în rapotul instituției.
În context, angajații IGSU continuă informarea populației la capitolul riscurilor legate de producerea incendiilor de vegetație și sancționările aplicabile în cazul aprinderii intenționate a deșeurilor menajere și terenurilor cu iarbă uscată și vine cu următoarele r e c o m a n d ă r i:
- evitați aprinderea vegetației uscate, a gunoiului menajer și stufărișului, dar și utilizarea focului deschis pentru igienizarea gospodăriilor.
- evitați aruncarea mucurilor de țigări, chibrituri sau alte obiecte aprinse pe suprafețe de iarbă uscată, în preajma spațiilor forestiere și terenurilor agricole.
IGSU avertizează că,îÎn condiții de temperaturi ridicate și umiditate redusă riscul producerii și răspândirii focarelor de ardere a vegetației uscate pe arii extinse este unul major.
„Incendiile de vegetație prezintă un pericol eminent pentru sectorul locativ, mediul înconjurător, viața și sănătatea oamenilor”, se menționează în mesajul salvatorilor.