Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj de susținere pentru poporul Georgiei. Șefa statului a subliniat sprijinul Moldovei pentru aspirațiile democratice și europene ale acestei țări.
Mesajul președintei vine în contextul învestirii lui Mihail Kavelaşvili, noul preşedinte al Georgiei, loial Partidului Visul Georgian, aflat la putere.
„Astăzi ca întotdeauna, suntem alături de poporul Georgiei în lupta sa pentru libertate, democrație și un viitor european. Curajul și determinarea voastră ne inspiră pe toți, iar Moldova rămâne alături de voi pe acest drum comun”, a scris șefa statului pe platforma X.
Kavelaşvili a depus jurământul duminică, într-o scurtă ceremonie, la Parlament, succedându-i lui Salome Zurabişvili, o susţinătoare a opoziţiei proeuropene.
Fostul fotbalist cunoscut prin luări de poziţie ultraconservatoare şi antioccidentale a fost învestiti în funcţie în cadrul unei ceremonii scurte la Parlament.
Cu câteva minute mai înainte, Salome Zurabişvili a anunţat că părăseşte palatul prezidenţial dar că se consideră în continuare „singura preşedintă legitimă” a Georgiei.
Ea a promis să continue să lupte împotriva Partidului Visul Georgian.
„Voi părăsi palatul prezidenţial pentru a vă fi alături, purtând cu mine legitimitatea, steagul încrederii voastre”, a declarat ea în faţa palatului prezidenţial, în faţa unei mulţimi de susţinători.
Cel puţin 2.000 de persoane s-au adunat duminică dimineaţa în faţa palatului prezidenţial, la Tbilisi, la apelul lui Salome Zurabişvili, pentru a denunţa învestirea lui Mihail Kavelaşvili.
Numeroşi manifestanţi agitau steagul Uniunii Europene (UE), au constat jurnalişti la faţa locului, transmite digi24.ro.
Amintim că Mihail Kavelașvili, candidatul partidului de guvernământ „Visul Georgian,” a fost ales președinte al Georgiei de către colegiul electorilor, potrivit anunțului făcut de Comisia Electorală Centrală a țării. Kavelașvili a obținut 224 de voturi din partea electorilor, iar buletinul de vot a inclus doar numele său, deoarece nu au existat alți candidați în competiție.
Pentru prima dată în istoria Georgiei, cetățenii nu au participat la alegerea președintelui. În schimb, procesul de vot a fost realizat de un colegiu special format din 300 de electori.
Fosta președintă Salome Zurabișvili a criticat dur procesul electoral, calificând alegerile drept „o provocare sau o parodie.” Ea a declarat că nu își va părăsi funcția, subliniind necesitatea unui „institut legitim” pentru țară, și a cerut organizarea unor noi alegeri parlamentare.
În paralel, cetățenii Georgiei au organizat atunci un protest sub sloganul „Arată diploma lui Kavelashvili,” contestând lipsa studiilor superioare ale noului președinte ales.