Mihai Popșoi, răspuns lui Lavrov care acuză Chișinăul că merge pe urmele regimului de la Kiev

 „Ministrul Lavrov și regimul de la Kremlin nu are niciun drept moral de a ține lecții despre democrație și libertate. Țara care închide în închisori politicienii din opoziție și îi omoară, atacă nejustificat vecinii, nu poate oferi lumii nimic decât sânge și durere”.

Acest mesaj aparține ministrului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, care reprezintă un răspuns la acuzațiile lansate de omologul său rus, Serghei Lavrov, la adresa țării noastre.

Mai exact, oficialul rus susține că „reluarea activității formatului de negocieri în formatul de negocieri „5+2” privind reglementarea transnistreană ar  permite continuarea căutării unor soluții reciproc acceptabile cu păstrarea integrității teritoriale a Republicii Moldova, însă conducerea română de la Chișinău încearcă să distrugă definitiv acest instrument”.

„Am cerut regimului de la Chișinău, condus de cetățeni români care nu fac un secret din faptul că vor să anexeze Republica Moldova la România, ca acest regim să nu mai blocheze procesul de negocieri. Conducerea transnistreană vorbește de mult timp despre acest lucru: formatul „5+2″ a permis luarea în considerare a intereselor transnistrenilor în contextul păstrării integrității teritoriale a Republicii Moldova. Tocmai reluarea acestui format este cea pe care o solicită Transnistria, în timp ce conducerea română de la Chișinău încearcă să distrugă definitiv acest format”, a declarat de ministrul rus de externe Serghei Lavrov la un forum diplomatic din Antalya, potrivit tass.ru.

De asemenea, Lavrov acuză autoritățile din Moldova că „regimul care s-a instalat la Chișinău calcă pe urmele regimului de la Kiev, anulează tot ce este rusesc, discriminează limba rusă în toate sferele, iar împreună cu ucrainenii organizează și presiuni economice serioase asupra Transnistriei”.

În replică, ministrul Mihain Popșoi a ținut să atragă atenția politicianului rus asupra faptului că Republica Moldova este stat democratic, cu un viitor european pentru toți cetățenii, indiferent de limba pe care o vorbesc.

Reamintim ministrului Lavrov, că în Moldova politicienii sunt aleși în cadrul unor procese electorale libere și transparente, recunoscute internațional, unde fiecare candidat beneficiază de drepturi egale, spațiu adecvat pentru campanie și posibilitatea de interacțiune directă cu alegătorii. Este important ca ministrul Lavrov să se informeze corect despre situația din regiunea transnistreană, unde peste 70% din producția și serviciile locale sunt exportate către statele membre ale Uniunii Europene. Republica Moldova este un stat democratic pentru care libertatea și respectarea drepturilor omului sunt valori fundamentale. Construim un viitor european pentru toți cetățenii noștri, indiferent de limbă și etnie, pentru a trăi în pace și prosperitate”, a punctat Popșoi.

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA