VIDEO Luceafărul poeziei românești, celebrat la Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu

,,Luceafărul poeziei românești”, Mihai Eminescu, a fost celebrat și în satul Ipotești, județul Botoșani, România, locul în care s-a născut și a copilărit. La Ipotești se află și Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu, unde au fost depuse flori, a fost organizat un parastas în prezența a zeci de persoane de diferite vârste și din diferite colțuri ale României și nu doar.

Printre participanții la eveniment s-a numărat și un jurnalist al ONE TV.

În ajunul zilei în care s-a născut marele poet, Casa Memorială Mihai Eminescu din Ipotești a oferit deopotrivă o incursiune în viața marii personalități culturale române, dar și a vastei opere sale, aceasta fiind recitată de persoane de diferite vârste. Este și cazul unor adolescenți care au expus pe rând fragmente din celebra poezie ,,Scrisoarea III”.

,,Iată, vine un sol de pace cu năframă în vârf de băț, Baiazid, privind la dânsul îl întreabă cu dispreț:
– Ce vrei tu?
-Noi? Bună pace! Şi de n-o fi cu bănat, Domnul nostru ar vrea să-l vază pe măritul împărat”.

,,Este într-adevăr o zi specială. Am ținut să-i aducem în acest loc de poveste, ca să zic așa, să reîmprospătăm niște informații despre ceea ce a însemnat Mihai Eminescu”, a relatat Claudia Alexoaie, instructor de educație al DGSAPE Județul Botoșani.

Cei prezenți la eveniment au asistat și la un parastas de pomenire atât a marelui poet, cât și a părinților acestuia: Gheorghe și Raluca.

,,Mihai Gheorghe …cu drepții. Veșnica pomenire…

,,Pentru noi este o mare cinste și onoare că avem această posibilitate: să spunem că suntem din același loc din care Eminescu s-a născut și a copilărit. De asemenea, ne apasă și o mare responsabilitate: să-i cinstim memoria”, a menționat Valentin Tincu, preot satul Ipotești, județul Botoșani.

În acest an, zilele Mihai Eminescu organizate în cadrul Memorialului Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu au avut un anumit concept, spune managerul instituției, Ala Sainenco, care este originară din Republica Moldova:

Ne-am orientat spre o operă a lui Mihai Eminescu- Strigoii, legând Strigorii lui Eminescu, de oratoriul lui Enescu, prin urmare acesta este conceptul Zilelor Mihai Eminescu”.

Reprezentanții Direcției Cultură din județul Botoșani afirmă că localitatea a devenit faimoasă în întreaga lume datorită lui Mihai Eminescu.

,,Dumnezeu a hărăzit ca el să se nască la Botoșani și să dea națiunii române unul dintre fondatorii săi, fondatul limbii literare pentru ca aceasta este și să ne plaseze pe noi, pe harta eternității.  Iar datorita noastră a tututor celor care trăim aici la Botoșani este să-l slăvim pe Eminescu și să-i ducem memoria lui acolo în universalitate”, a spus Daniel Huțu, Directorul Direcției Cultură Botoșani.

Casa Memorială Mihai Eminescu, locul în care s-a născut marele poet găzduiește obiecte personale, manuscrise și documente care ilustrează viața și opera acestuia.

Aici, poetul a locuit din 1850 până în 1878, dar clădirea de astăzi nu este cea construită de părinții acestuia, ea fiind reconstruită conform planurilor originale în 1969, după ce a stat ani de zile în paragină, apoi în proprietate privată și chiar darâmată la decizia proprietarilor, acțiuni care au trezit indignarea studenților români și evrei de la Botoșani și care au determinat într-un final transmiterea proprietății în gestiunea statului.

Acest material a fost realizat cu suportul logistic al Asociației Culturale „Begonia” din Botoșani.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media