Microbuzul cu zece căprioare, blocat de mai multe ore, a trecut frontiera

Un lot de animale format din zece căprioare care s-a aflat blocat la frontiera moldo-ucraineană a fost lăsat să intre în țară. Despre aceasta a anunțat cu puțin timp în urmă fondatoarea unei ferme din țara noastră unde urmează să ajungă animalele.

Luni seara, pe motiv că actele de însoțire nu ar corespunde cadrului legal stabilit între Ucraina și Republica Moldova, operațiunea de import a animalelor a fost sistată temporar. Despre aceasta a anunțat Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

„La data de 22 aprilie, la punctul de inspecție la frontieră Criva-Mămăliga, inspectorii pe domeniul veterinar din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au examinat un lot de animale,cerbi, cu acte de însoțire, care nu corespundeau cadrului legal stabilit între Ucraina și Republica Moldova. Certificatul veterinar, precum și conținutul acestuia, nu corespundea modelului de certificat sanitar- veterinar  pentru astfel de specii de animale, care a fost agreat în anul 2022 între Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Autoritatea Veterinară din Ucraina. Mai mult, nu corespundeau nici datele de identificare a animalelor cu cele reflectate în documentul prezentat, iar agentul economic nu era înregistrat în sistemul informațional TRACES (Trade Control and Expert System)”, precizează ANSA.

Reacția ANSA vine după ce, fermierii care însoțeau animalele au petrecut noaptea trecută în punctul de trecere. În dimineața zilei de marți, 23 aprilie, ei au explicat pe rețelele de socializare că, cu o zi înainte, au trecut vama ucraineană, prezentând toate actele necesare adunate din timp: două autorizații veterinare și sanitare de la ANSA pentru întreținerea animalelor la fermă și pentru transporarea lor în microbuz, precum și un permis de import de la Ministerul Mediului.  Însă sosiți în punctul de inspecție, însoțitorii animalelor au fost informați că ANSA solicită încă un certificat, de alt tip, care, potrivit fondatoarei fermei, nu mai este eliberat în Ucraina. Din acest motiv, inspectorii au refuzat intrarea cerbilor în Moldova.

Pe de altă parte, inspectorii ANSA au declarat că de comun cu colegii din cadrul Autorităților din Ucraina au depus toate eforturile „pentru a soluționa problema și pentru a obține de la Autoritatea pe domeniul veterinar din țara vecină garanțiile de sănătate a animalelor, în conformitate cu modelul de certificat sanitar veterinar agreat anterior”.

Prin urmare, astăzi,  Ucraina a emis un al doilea certificat, care a permis fermierilor să aducă în țară animalele.

În context, ANSA îndeamnă agenții economici să se informeze corect înainte de a efectua operațiuni de import a animalelor și să se asigure că dispun de toate actele necesare.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media