Micii producători din domeniul alimentar vor activa în condiții simplificate

Micii producători din domeniul alimentar vor putea iniția o activitate în baza unor condiții mai facile, cu cheltuieli minime pentru proiectarea și dotarea spațiilor de producere. Noile cerințe simplificate pentru activitatea acestora au fost aprobate astăzi de Guvern.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a comunicat care sunt principalele aspecte pentru activitatea micilor producători:

  1.  Simplificarea procesului de înregistrare a activității pentru micii producători de produse alimentare de origine animală;
  2. Reducerea frecvenței prelevării probelor pentru analiza microbiologică a produselor alimentare de origine animală;
  3. Condiții mai puțin riguroase pentru proiectarea unității de producere.
  4. Scutiri de la elaborarea și implementarea HACCP-ului.

Micii producători vor avea posibilitatea să livreze direct sau să comercializeze cu amănuntul produse alimentare de origine animală și nonanimală consumatorilor finali sau unităților de comerț.

Totodată, proiectul stabilește cerințele față de abatoarele cu capacitate mică și cerințele pentru comercializarea laptelui crud prin intermediul automatelor.

Același document prevede și cerințe simplificate inclusiv pentru pensiunile turistice și agroturistice, cu servicii de pregătire şi servire a mesei. Astfel, aceștia vor vor avea dreptul:

  • să preparare și să servească produse culinare și vin, obținute din materia primă din gospodăria proprie și 
  • să achiziționeze produsele alimentare (lapte, ouă, carne, fructe și legume) de la producătorii casnici.

 

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA