Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, s-a întâlnit cu directorii instituțiilor de învățământ din localitățile afectate de criza energetică de pe malul stâng al Nistrului. Au fost discutate modalitățile prin care fiecare instituție a ales să organizeze studiile – fie în format online, fie cu prezență fizică.
Opt instituții de învățământ din localitățile afectate de criza energetică funcționează online, în timp ce zece instituții, echipate cu generatoare, continuă să desfășoare lecții cu prezență fizică.
Instituțiile care nu sunt afectate direct de criza energetică își vor continua activitatea în format fizic până pe 20 ianuarie 2025, iar după această dată se va decide continuarea procesului educațional în funcție de situația energetică. Lecțiile online se vor organiza atât sincron, cât și asincron, în funcție de resursele disponibile.
În localitățile cu întreruperi frecvente de energie, autoritățile au implementat măsuri pentru a sincroniza întreruperile de curent, astfel încât elevii să poată participa la cursuri. S-au raportat dificultăți logistice, cum ar fi lipsa combustibilului pentru transportul elevilor, iar unele școli mici au fost reunite pentru a optimiza resursele disponibile.
Ministerul Educației va oferi 350 de computere pentru a sprijini școlile, iar autoritățile vor evalua necesitățile suplimentare de echipamente, precum aparate de aer condiționat și alte dispozitive necesare pentru buna desfășurare a lecțiilor.