Uniunea Europeană ia în considerare posibilitatea de a avansa în negocierile de aderare doar cu Republica Moldova, lăsând temporar în urmă Ucraina, pe fondul opoziției continue a Ungariei față de extinderea blocului comunitar în favoarea Kievului. Despre aceasta a anunțat comisarul european pentru extindere, Marta Kos, într-un interviu acordat postului Radio Europa Liberă.
Oficiala europeană a declarat că „nu poate fi exclusă o decuplare” între cele două țări candidate chiar în luna iunie, când la Bruxelles sunt așteptate noi decizii privind extinderea Uniunii.
„Discutăm deja cu statele membre ce să facem, deoarece niciun stat membru nu este împotriva deschiderii primului cluster de capitole de negociere cu Moldova,” a spus Kos, evidențiind totodată opoziția fermă a Budapestei față de aderarea Ucrainei.
Moldova și Ucraina au parcurs până acum aceiași pași în procesul de aderare la UE, depunând cererile în 2022, la scurt timp după invazia rusă în Ucraina. În 2023, toate cele 27 de state membre au aprobat începerea negocierilor cu ambele țări.
Procesul Ucrainei însă a fost blocat de Ungaria, care condiționează avansarea negocierilor de garantarea unor drepturi sporite pentru minoritatea maghiară din Ucraina.
Kos a apreciat în mod special progresele Republicii Moldova. Ea a afirmat că țara noastră are șanse reale de a deveni membră a Uniunii până în 2029, anul în care se încheie actualul mandat al Comisiei Europene.
„Moldova este într-adevăr un elev model. Simte cu adevărat acest moment istoric și este hotărâtă să facă tot ce este necesar pentru a deveni parte a comunității de valori europene”, a declarat comisarul.
În schimb, ea a criticat acțiunile Budapestei, care a organizat recent un referendum consultativ în care guvernul Fidesz, condus de Viktor Orbán, s-a pronunțat împotriva aderării Ucrainei.
Kos a precizat că Ucraina a făcut progrese semnificative și s-a arătat deschisă să răspundă tuturor cerințelor, dar acest lucru nu este suficient pentru a convinge Ungaria.
„Este regretabil că se fac jocuri politice cu viitorul Ucrainei în UE. Ucraina a demonstrat deschidere și angajament, însă decizia finală depinde în continuare de unanimitatea statelor membre” a subliniat Kos.