Mark Rutte va fi următorul secretar general al NATO. Toți cei 32 de membri ai alianței au convenit ca premierul olandez demisionar să îi succeadă lui Jens Stoltenberg, informează Politico.
După ce marți Ungaria și Slovacia l-au susținut pe Rutte, joi, România și-a confirmat sprijinul pentru Rutte, președintele român Klaus Iohannis retrăgându-și candidatura pentru funcția supremă în cadrul NATO. În timpul unei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, Iohannis a declarat că i-a notificat pe aliații NATO cu privire la retragerea candidaturii sale.
Rutte va prelua conducerea NATO într-un moment critic. Noua sa funcție va începe până la 2 octombrie, cu puțin peste o lună înainte de alegerile din SUA, care vor influența soarta alianței militare care a servit drept cea mai de succes măsură de descurajare a Europei de Est în fața unei Rusii agresive. Fostul președinte american Donald Trump, actualul candidat republican, s-a angajat să rămână în NATO, dar a amenințat că va reduce ajutorul american pentru Ucraina dacă va fi reales.
Faptul că Rutte a fost confirmat înseamnă, de asemenea, că problema succesiunii este clarificată înainte de luna iulie, când liderii NATO se vor duce la Washington pentru a marca cea de-a 75-a aniversare a alianței.
Rutte a fost criticat pentru că nu a fost suficient de activ în a solicita sprijin din partea țărilor din Europa de Est, care au pus la îndoială sprijinul său de dinainte de 2014 pentru proiectul gazoductului rusesc Nord Stream 2.
De asemenea, Rutte a eșuat în permanență în a aduce cheltuielile de apărare olandeze la nivelul obiectivului NATO de 2% din PIB pe parcursul celor 14 ani în care a fost prim-ministru al celei de-a cincea economii a UE. Se așteaptă ca Olanda să atingă în cele din urmă acest obiectiv în acest an, potrivit ultimelor cifre ale NATO.