Majestata Sa Margareta a pledat la Luxemburg pentru sprijinirea Republicii Moldova în procesul de integrare europeană

Majestata Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, a pledat la Luxemburg pentru sprijinirea Republicii Moldova în procesul de integrare europeană.  În discursul său susţinut la Institutul Pierre Werner din Luxemburg, Majestatea Sa a vorbit despre situaţia „critică şi precară” din țara noastră, care se confruntă cu tehnicile de destabilizare ale Rusiei.

„Pe lângă Ucraina, aş dori să menţionez o altă ţară în favoarea căreia Europa trebuie, de asemenea, să ia poziţie pentru ca siguranţa continentului să fie deplină: Republica Moldova. Nu am fost niciodată de acord cu cei care au susţinut că războiul din Ucraina este o chestiune limitată, care priveşte doar o singură ţară. După cum ştim cu toţii, invazia militară a Ucrainei, total nejustificată şi neprovocată, este produsul unei ideologii imperialiste, o ideologie conform căreia Rusia – care este deja cea mai mare ţară de pe planetă – trebuie să devină şi mai mare, având dreptul la o sferă de influenţă în Europa. Naţiunile noastre susţin în prezent eforturile de autoapărare ale Ucrainei, nu numai pentru că acest lucru este corect din punct de vedere moral şi justificat din punct de vedere legal, dar şi pentru că ştim că o victorie a Ucrainei este esenţială pentru securitatea întregului nostru continent„, a  spus Custodele Coroanei, potrivit agerpres.

 

Majestatea Sa a menţionat că Republica Moldova a fost unul dintre primele teritorii ale fostei Uniuni Sovietice care a cunoscut tehnicile de destabilizare ale Moscovei şi, chiar dacă a supravieţuit, a rămas relativ săracă şi foarte vulnerabilă, iar invazia Rusiei în Ucraina a împins Republica Moldova într-o situaţie extrem de periculoasă, mai scrie sursa citată.

Majestatatea Sa a subliniat faptul că „actualii lideri de la Chişinău sunt pe deplin angajaţi în favoarea integrării europene”, dar că preşedinta Maia Sandu şi guvernul său duc o luptă neîncetată împotriva actelor de destabilizare şi a sărăciei.

„Putem fi siguri că, chiar dacă războiul din Ucraina se va încheia în curând – ceea ce este puţin probabil – încercările de destabilizare a Republicii Moldova nu vor face, în mod paradoxal, decât să se intensifice. Asigurarea faptului că Republica Moldova rămâne ferm angajată în politica sa de integrare europeană este un element inseparabil al garantării faptului că Ucraina poate continua să se apere; acestea sunt, de fapt, două feţe ale aceleiaşi monede. Prin urmare, situaţia din Republica Moldova rămâne atât precară, cât şi critică. Autorităţile de la Chişinău avertizează în mod constant că Rusia este hotărâtă să destabilizeze guvernul Republicii Moldova. Acest lucru se datorează faptului că tulburările din Moldova ar crea un pericol real în spatele principalelor linii ucrainene, care continuă să reziste în faţa invaziei rus”, a punctat Custodele Coroanei.

Majestatea Sa consideră că este „o binecuvântare” faptul că s-a deschis calea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE şi a menţionat urgenţa şi importanţa sprijinului pentru această ţară.

Obiectivul pe care mi l-am asumat, cu sprijinul guvernelor României şi Republicii Moldova, este acela de a fi siguri, pur şi simplu, că Republica Moldova nu este afectată de tragedia care loveşte în prezent Ucraina, că guvernul său reformator este sprijinit pentru a-şi atinge obiectivele şi că cetăţenilor săi li se permite să decidă propriul viitor, în loc să aibă viitorul decis de alţii. Este o binecuvântare să ştim că s-a deschis calea negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. (…) Cu toate acestea, mă simt obligată să adaug că trebuie să fim conştienţi de urgenţa situaţiei atunci când vine vorba de sprijinul nostru pentru Republica Moldova”, a arătat Custodele Coroanei.

La evenimentul desfăşurat marţi, la Abaţia de Neumunster din Luxemburg, a participat şi ambasadoarea României în Marele Ducat al Luxemburgului, Alexandrina-Livia Rusu, care a punctat faptul că România, ca membră a NATO şi Uniunii Europene, depune eforturi pentru a-şi consolida poziţia de stat la frontierele estice ale acestora şi pentru a conştientiza importanţa aderării Republicii Moldova la familia europeană.

„România va continua să ajute guvernul Republicii Moldova să îşi consolideze capacitatea instituţională de a realiza reforme în sistemul de justiţie şi în alte sectoare cheie pentru a progresa pe calea europeană„, a afirmat Alexandrina-Livia Rusu.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media