Miercuri, 20 martie, la ora 05:06, va avea loc echinocțiul de primăvară. Ceea ce marchează începutul primăverii astronomice.
După „Mărţişor”, „Babe” şi „Mosi”, după „zăpada mieilor”, când calendaristic deja am păşit în anotimpul primăverii deşi luna martie se dovedeşte a fi destul de capricioasă, ne apropiem de momentul echinocţiului de primăvară, ce marchează începutul primăverii astronomice. El se produce în jurul datei de 20 martie când longitudinea astronomică a acestuia revine la valoarea de zero grade, scrie news.ro.
Mișcarea Soarelui pe cer, influențată de rotația Pământului pe orbita sa, duce la schimbarea duratei zilelor și nopților de-a lungul anului. Acest fenomen este cauzat de înclinarea axei Pământului și poziția sa stabilă în spațiu. Ecliptica, drumul anual al Soarelui pe cer, intersectează ecuatorul ceresc la echinocții, creând zile și nopți de durată egală la nivel global.
Echinocțiul de primăvară, pe 20 martie, marchează trecerea Soarelui peste ecuatorul ceresc spre emisfera nordică, prelungind ziua față de noapte până la solstițiul de vară, pe 21 iunie. În acest punct, Soarele apare la est și dispare la vest, atingând la amiază punctul cel mai înalt deasupra orizontului, conform latitudinii medii de 45°.
După acest moment, lungimea zilei va crește, inversându-se noaptea, până la solstițiul de vară. În emisfera sudică, acest eveniment semnalează startul toamnei astronomice. În zonele polare, se declanșează, respectiv, ziua sau noaptea polară, fiecare cu durata de șase luni.