Maia Sandu va discuta cu Parlamentul și Guvernul. Ce promisiuni le-a mai dat fermierilor șefa statului

Președintele țării va discuta cu Parlamentul și Guvernul pentru a deschide „o comunicare nouă” cu fermierii. Acesta este răspunsul oferit de Maia Sandu, după întrevederea de astăzi cu reprezentanții Asociației Forța Fermierilor.

„Prin dialog să se identifice soluții de comun acord, ținând cont de solicitările sectorului cerealier, ale furnizorilor de inputuri, dar și de capacitățile bugetare ale statului”, a scris șefa statului într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook.

Președinta menționează că există disponibilitate din partea furnizorilor participanți pentru extinderea perioadei de achitare a datoriilor și subliniază importanța identificării unui instrument clar prin care fermierii să fie protejați de penalitățile exagerate și silite.

Totodată, Maia Sandu declară că va solicita Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare să aducă mai multă transparență în legătură cu  subvențiile acordate, prin publicarea unei liste complete a tuturor celor care au beneficiat de subvenții din partea statului.

Din discuția de azi este clar că noi, cu toții, conștientizăm că schimbarea climei este inevitabilă și e nevoie de transformări substanțiale în sectorul agricol pe termen lung, ca să nu avem aceeași problemă an de an. Totodată, sunt convinsă că asemenea discuții, dar și punerea în practică a unor soluții viabile se pot face doar prin dialog. Pentru că noi ne dorim ca agricultura moldovenească să prospere și ajutorul statului să ajute anume în acest sens”, a menționat șefa statului.

Maia Sandu precizează că la discuțiile de astăzi au participat reprezentanții mai multor asociații de producători de cereale din diferite regiuni ale țării, reprezentanții unor furnizori de inputuri pentru sectorul agricol.

De asemenea, șefa statului explică că Guvernul și Parlamentul au elaborat în ritm accelerat legea specială în agricultură, adoptată cu vot unanim în Parlament, care să permită fermierilor reeșalonarea creditelor, dar mai ales să oprească procesul de executare timp de 6 luni.

„Opiniile prezentate azi de fermieri și furnizorii de inputuri cu privire la această lege sunt împărțite – unii cer suspendarea ei și analiza individuală a fiecărui caz în parte, alții cer modificarea prevederilor din lege. Am ascultat precizările fermierilor și am încercat să găsim împreună soluții pornind de la realitatea existentă. Soluții miraculoase și ușoare pentru o problemă de lungă durată în sectorul agricol nu există”, a spus Maia Sandu.

CITEȘTE ȘI: Fermierii, după întrevederea cu șefa statului: „Discuția s-a axat pe modificarea legii speciale în agricultură”

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA