Maia Sandu: ”Următorul buget al UE trebuie să fie o investiție strategică în pace”

Următorul buget al UE trebuie să anticipeze provocările și să ofere soluții inovatoare, dar și să fie o investiție strategică în pace. Declarații în acest sens au fost făcute de președintele Maia Sandu la Bruxelles, la conferința anuală privind bugetul Uniunii Europene.

”Pentru noi, apartenența la UE înseamnă protejarea valorilor pe care le considerăm importante și pe care nu le luăm ca de la sine înțelese. Aceste valori sunt atacate în regiunea noastră și, pe măsură ce ne gândim la bugetul UE, este timpul să începem să ne gândim la o investiție serioasă pentru a ne asigura că pacea este restabilită, că pacea prevalează asupra conflictului”, a spus Maia Sandu în discursul ei.

Maia Sandu le-a transmis ldierilor europeni că bugetul UE trebuie să fie unul curajos.

”S-ar putea să fie îndrăzneț ca președintele Moldovei, o țară care nu este încă în UE, dar e pe calea aderării, să spună Uniunii cum să-și cheltuie banii în următorul ciclu bugetar. Și nu o fac. Decizia vă aparține în totalitate. Și am încredere că decizia voastră va fi corectă. Provocările de securitate generate de agresiunea Rusiei nu sunt doar o criză trecătoare; ele necesită resurse strategice continue”.

Șefa statului a mai menționat că pentru Moldova, un buget pentru pace înseamnă un buget care să ajute la protejarea valorilor, iar banii care sunt disponibili sunt la fel de importanți ca orice descurajare militară.

”Un buget bine planificat, care sprijină extinderea, este esențial pentru ca Uniunea să fie mai unită și mai sigură într-un peisaj global din ce în ce mai complex. Dacă Uniunea Europeană se gândește serios la agenda de extindere, acest lucru trebuie reflectat în planificarea sa bugetară. Sprijinirea țărilor candidate precum Moldova înseamnă prioritizarea investițiilor în acele domenii care întăresc economiile, dar și societăți întregi – investiții în guvernanță, în măsuri anticorupție, în reforme judiciare și, foarte important, în infrastructura de securitate”.

Maia Sandu mai spune că sunt necesare mai multă viteză și ajustări în modul în care este cheltuit bugetul. Acesta este prea lent și prea complex, spune președintele.

”Observăm că numeroase țări din UE se confruntă cu dificultăți să utilizeze pe deplin finanțarea Next Generation UE din cauza acestor proceduri complicate. Continuarea pe această cale nu mai este viabilă. De ani de zile, remediul sugerat a fost consolidarea capacităților administrative în țările candidate. Cu toate acestea, experiența ne-a învățat că doar acest lucru este insuficient pentru a facilita o finanțare eficientă. O întârziere standard de câteva luni în implementarea unui proiect poate face diferența între o iarnă cu sau fără electricitate în Europa de Est. Adesea, construcția unui pod înseamnă optsprezece luni de lucrări fizice de construcție după 8 ani de proceduri și acte”.

Următorul buget al UE trebuie să fie un buget care să privească dincolo de orizont, care să anticipeze provocările și să ofere soluții inovatoare, a mai menționat șefa statului.

”Dacă noi, cei din Moldova, și vecinii noștri, Ucraina, îi putem învinge pe cei care ne contestă dorința de pace și democrație, ne așteaptă în față o lume mai însorită. Dacă eșuăm, repercusiunile se vor simți aici, la Bruxelles, și în orice altă capitală europeană. Ajutați-ne să le arătăm moldovenilor, care trăiesc în speranță de 30 de ani, că Uniunea Europeană oferă nu doar o perspectivă pentru un viitor mai bun, ci și prezentul mai bun pe care îl merită – o viață decentă, liberă și demnă”.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media