Autoritățile depun eforturi pentru a convinge marile companii să vină în Moldova. În acest sens, principalele prioritățile sunt lupta împotriva corupției, reforma justiției și modernizarea instituțiilor publice. De asemenea, este în proces de reformă și sistemul educațional pentru a răspunde cerințelor pieței muncii.
Declarația a fost făcută de președintele Maia Sandu la evenimentul prilejuit de cea de-a 20-a aniversare de la fondarea Asociației Investitorilor Străini din Republica Moldova, transmite Serviciul de presă al Președinției.
„Vom continua dereglementarea și digitalizarea – procese ce vor fi dublate de liberalizarea pieței muncii și de reforma pieței de capital. Totodată, pentru a face Republica Moldova și mai atractivă pentru investitori – vechi și noi deopotrivă – vom promova investiții în logistică și proiecte mari de infrastructură”, a declarat președintele Maia Sandu.
Șefa statuliui a menționat că Moldova și-a întărit conexiunile cu statele europene. Circa 60 la sută din exporturi se îndreaptă către Uniunea Europeană. Totodată, se fac investiții în infrastructura ce leagă Moldova de spațiul comunitar și în sectorul energetic.
Maia Sandu și-a exprimat aprecierea pentru contribuția Asociației la dezvoltarea economică a Republicii Moldova și a subliniat că guvernarea lucrează pentru o economie deschisă, liberă, digitalizată și favorabilă mediului de afaceri.
Asociația Investitorilor Străini din Republica Moldova reunește 26 de companii din 15 țări, care au creat peste 23.000 de locuri de muncă la noi în țară, iar din 2005 publică Cartea Albă – un document care recomandă acțiuni concrete pentru îmbunătățirea climatului investițional, atragerea și menținerea investițiilor în Republica Moldova.
În comunicatul emis de Preșidinție se precizează că recomandările din ultima ediție a Cărții, din 2021, au fost preluate de către Guvern în proporție de 87%, regăsindu-se deja în mai multe politici publice.