ipn.md

Maia Sandu: Șantajul Rusiei a eșuat

Președintele Republicii Moldova a dat asigurări că țara noastră este mai pregătită pentru sezonul rece în acest an, având acces și la resurse alternative.

În cadrul Platformei de Sprijin pentru Moldova care a avut loc astăzi la Chișinău, șefa statului a declarat că țara noastră are mai multe surse pentru primirea gazelor, totodată având și gaze stocate pentru a putea trece cu succes perioada de iarnă.

„Deși provocările au rămas serioase, reziliența noastră crește. Suntem mai pregătiți pentru această iarnă, șantajul Rusiei a eșuat. Infrastructura noastră este pregătită să accepte gaze din mai multe surse, avem gaze stocate și avem surse de a reduce povara pe care o simt persoanele vulnerabile. Interconectarea cu România va asigura o mai mare reziliență și asta ne permite să căutăm resurse alternative”, a menționat Maia Sandu.

Totodată, șefa statului a ținut să mulțumească țărilor membre UE pentru sprijinul acordat.

„Asistența Dumneavoastră ne-a ajutat să menținem lumina aprinsă, căldura pornită, să facem față creșterii prețurilor, să facem față acestei situații de șantaj cu gazele, să ne menținem economia funcționabilă și nu în ultimul rând, să ne concentrăm pe reformele începute și pe aderarea la UE. Avem o tradiție străveche în țara noastră – clacă, atunci când rudele, prietenii vin la ajutor, vin la o sarcină de muncă, la colectarea roadei sau la construirea unei case. Este o clacă, o adunare la care se simte sentimentul comunitar”, a mai spus Maia Sandu.

Amintim că, la 17 octombrie, Republica Moldova găzduiește cea de-a patra ediție a Platformei de sprijin pentru țara noastră. Inițiativa este lansată de România, Germania și Franța. Reprezentanții a peste 30 de state și zeci de organizații internaționale și financiare vin la Chișinău pentru a mobiliza ajutorul necesar pe trei direcții principale: suportul bugetar, crearea unui Fond pentru Infrastructură și a Fondului rezidențial pentru eficiență energetică.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media