Președintele Maia Sandu a transmis un mesaj de încurajare a democrației în fața reprezentanților ai 40 de curți constituționale europene. Evenimentul a fost organizat în cadrul celui de-al XIX-lea Congres al Conferinței Curților Constituționale Europene (CCCE).
Președintele Republicii Moldova vorbit despre faptul că democrația este amenințată în multe locuri, fiind erodată prin dezinformare, știri false și polarizare socială. Conform lui Sandu, sunt tot mai multe încercări de a crea linii de falie și de a întoarce grupurile unul împotriva celuilalt.
,,Democrația este contestată din interiorul țărilor democratice de forțe politice sau, uneori, grupuri corupte, cum e cazul Moldovei, cu agende care nu au nimic în comun cu democrația. Ea este contestată și de actori străini, care încearcă să exploateze orice vulnerabilitate din sistemele noastre pentru a promova agende autoritare, imperialiste și beligerante. Din păcate, Republica Moldova cunoaște prea bine despre aceste încercări de destabilizare, în care actori interni și străini lucrează în tandem pentru a suprima vocea democratică a oamenilor și a pune în pericol agenda noastră de integrare europeană”, a spus Maia Sandu.
Maia Sandu a menționat și războiul din Ucraina, spunând că acesta pune în discuție valorile noastre fundamentale și ne obligă să ne gândim mai atent la pace, prosperitate și democrație în Europa.
Sandu a subliniat că trebuie să investim în reziliența democratică și să construim instrumentele care să permită democrațiilor noastre să supraviețuiască și să prospere.
,,Țările democratice nu luptă între ele. Instituțiile politice incluzive sunt esențiale pentru prosperitatea economică. Instituțiile lipsite de corupție sunt instituții puternice. Într-o lume în care faptele sunt adesea ridiculizate sau ignorate, trebuie să rămânem la fapte și să construim coaliții în sprijinul obiectivelor și angajamentelor noastre democratice liberale. De aceea, salut o prezență atât de robustă și distinsă în Republica Moldova. Judecătorii constituționali știu din prima sursă cât de importantă este păstrarea și apărarea democrației”, a adăugat Maia Sandu.
Șefa statului a vorbit despre importanța contribuției judecătorilor la difuzarea normelor democratice în Europa, spunând că este una esențială, iar munca dumneavoastră în consolidarea statului de drept nu poate fi subestimată.
Maia Sandu a încheiat discursul său urând dezbateri productive judecătorilor veniți la Chișinău.
,,Vă doresc dezbateri productive la Chișinău, în concordanță cu responsabilitățile pe care le aveți în asigurarea faptului că principiile democratice continuă să ghideze activitatea politică în Europa și dincolo de ea. Vă mulțumim pentru munca dumneavoastră și, aici, în Moldova, ne bucurăm să facem parte din aceeași comunitate a celor care cred în democrație și o construiesc”, a spus Maia Sandu.
În perioada 22-23 mai 2024, Curtea Constituțională a Republicii Moldova găzduiește cel de-al XIX-lea Congres al Conferinței Curților Constituționale Europene (CCCE), cu tema „Formele și limitele deferenței judiciare: cazul curților constituționale”. Potrivit unui comunicat al instituției, acest eveniment este organizat în cadrul Președinției CCCE a Curții Constituționale a Republicii Moldova.