Republica Moldova nu a înregistrat creștere economică în 2024. În mare parte, din cauza dificultăților din sectorul agricol, afectat puternic de secetă și temperaturile extreme. Într-o declarație recentă, președinta Maia Sandu a subliniat că această problemă devine sistemică, ceea ce impune schimbări majore în modul în care se practică agricultura în țară.
„Trebuie să schimbăm tehnologiile, să creștem alte culturi care sunt mai rezistente la secetă. Să nu ne așteptăm că se va îmbunătăți semnificativ situația. Sunt țări cu situații climaterice similare celor prin care am trecut noi în ultimii ani, dar care totuși reușesc să aibă o agricultură mult mai eficientă”, a declarat Maia Sandu.
Pe lângă problemele din agricultură, șefa statului a menționat și impactul negativ al războiului din Ucraina asupra investițiilor în Republica Moldova. Nesiguranța generată de conflictul regional descurajează atât investitorii străini, cât și pe cei locali.
„Problema cea mare este războiul din Ucraina, care îi sperie pe investitori. Sperie și investitorii străini, și investitorii locali”, a spus președinta.
În acest context, președinta a subliniat că soluția guvernului este creșterea investițiilor publice, inclusiv în infrastructură, pentru a compensa lipsa investițiilor private. Totodată, a evidențiat importanța pregătirii mai bune a forței de muncă, stimulării inovației și creșterii productivității muncii.
„Aceste măsuri vor avea efecte în anii următori, dar principala problemă pe care trebuie s-o rezolvăm este sentimentul siguranței investițiilor”, a punctat Maia Sandu.
Amintim că timp de două trimestre consecutive, Produsul Intern Brut (PIB) a scăzut cu 1,8% în trimestrul III din 2024 și cu 1,2% în trimestrul IV. Prin urmare, țara trece prin doi ani de stagnare economică.