Maia Sandu

Maia Sandu: Biserica nu se poate preface că nu vede războiul de agresiune al Moscovei

Biserica nu poate să stea într-o parte și să se prefacă că nu vede ce se întâmplă, iar războiul de agresiune al Moscovei împtriva Ucrainei i-a făcut pe toți să vadă realitatea. Este opinia președintei Maia Sandu în legătură cu scrisoarea Mitropolitul Vladimir adresată Patriarhului Kirill. În cadrul unei emisiuni de la postul public de radio,  șefa statului a subliniat că „toată societatea trebuie să se unească, inclusiv biserica, pentru binele țării”, scrie radiomoldova.md.

„Întrebarea este evidentă: Cum poate biserica rusă să susțină războiul și uciderea oamenilor nevinovați? În aceste condiții, Biserica din Moldova nu poate să stea într-o parte și să se prefacă că nu vede ce se întâmplă. Până la urmă, biserica este aici pentru enoriașii din Republica Moldova și nu poate să stea în altă parte. Deci, așa cum simțim noi că vrem pace și noi credem în pace, și noi credem că hotarele tuturor țărilor trebuie respectate. Pentru mine aceasta a însemnat un element de apropiere de realitate”, a spus Maia Sandu.

Președintele susține că, pentru a face față noii realități, societatea trebuie să se unească.

„Acum chiar nu se mai putea ignora această realitate și, chiar dacă nu pot să mă dau cu părerea și să dau sfaturi, noi trebuie să fim împreună. Toată societatea trebuie să se unească, inclusiv Biserica, pentru binele țării și pentru binele oamenilor acestei țări. Și binele nostru este pacea, binele nostru este posibilitatea să îmbunătățim nivelul de trai al oamenilor. Unitatea societății o să ne ajute și sper să avem această unitate pe calea integrării europene”, a continuat șefa statului.

Amintim că, în luna septembrie curent, Înaltpreasfințitul Vladimir i-a expediat o scrisoare Patriarhului Kirill în care își exprima nemulțumirea de felul în care Biserica Ortodoxă din Republica Moldova este tratată de Biserica Ortodoxă Rusă.

Iar pe 13 noiembrie, un grup de preoți din Chișinău, în frunte cu parohul Bisericii „Sfântul Dumitru”, Pavel Borșevschi, l-au rugat pe Mitropolitul Vladimir să inițieze procesul de aderare a Mitropoliei Moldovei la Biserica Ortodoxă Română. Într-o scrisoare expediată Înalpreasfințitului Vladimir, preoții semnatari scriu că sunt tot mai nedumeriți și mai nemulțumiți de ascultarea pe care trebuie să o facă față de Patriarhul Kiril, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, sub a cărei jurisdicție se află în prezent Mitropolia Moldovei.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media