Facebook/Igor Grosu

Mai mulți oficiali și rudele celor căzuți pentru Independenţa Patriei au depus flori la Complexul Memorial Eternitate

Flori și cuvinte de recunoștință pentru cei căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial. De Ziua Victoriei şi a comemorării eroilor căzuţi pentru Independenţa Patriei, mai mulți oficiali și rudele soldaților au mers de dimineață la Complexul Memorial Eternitate din Chișinău pentru a depune flori.

”Este o zi care ne amintește cât de vulnerabilă este pacea, cât de dramatic este războiul. Și că trebuie să facem absolut totul ca să nu permitem războaie pe continent și în general în lume. Și pentru Republica Moldova cel mai scurt drum este spre o pace sustenabilă este integrarea în Uniunea Europeană”, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova.

”Lecția pe care trebuie să o învățăm uitându-ne și în proximitatea noastră și astăzi este și o ocazie în plus să ne amintim de cei care au contribuit să aducă pacea în Europa, să o păstrăm. Să vorbim cât mai mult despre aceasta și transmitem cât mai multe mesaje generațiilor următoare”, Igor Grosu, președintele Parlamentului.

Să depună flori la monumentul celor care au luptat pentru a apăra continentul European a venit și Comisarul European pentru buget și administrație Johannes Hahn, care se află în vizită la Chișinău.

”Despre comemorarea victimelor războiului, dar totodată și să ne reamintim că doar Uniunea Europeană garantează pacea, deci nu este o coincidență că le comemorăm și că ne reamintim în aceeași zi. Uniunea Europeană a demonstrat că este cea mai bună garanție a păcii, stabilității și prosperității”, Johannes Hahn, comisar european.

Prezent la eveniment, ministrul Apărării a menționat că în aceste vremuri complicate societatea trebuie să fie mai unită.

”Astăzi aducem un omagiu pentru cei care au trecut prin greutăți, cei care au contribuit la stabilirea unor valori în Uniunea Europeană, care au adus pacea, care au contribuit la restabilirea acelor bagube care au fost după război”, Anatolie Nosatîi, ministrul Apărării.

Pentru soții Cocigarov data de 9 mai este o zi în care îi copleșesc nu cele mai plăcute amintiri. Tații acestora au luptat în cel de-al doilea Război Mondial.

”Acesta este tatăl meu. El a trecut războiul, a venit traumatizat, fără un ochi. Venim de fiecare dată de 9 mai ca să-i comemorăm pe părinți și bunici”

”Avea 32 de ani când a fost luat la război. A murit lângă Leningrad”.

”Tatăl nu era căsătorit. Era tânăr, avea 18 ani. A fost rănit, a stat jumătate de an în Moscova în spital. I-a fost rănită o mână și un picior și a fost invalid de grupa a doua.Tatăl ne povestea că erau foarte multe cazuri că mureau mulți consăteni, prieteni”.

”Războiul este foarte strașnic, mor oameni. Este foarte groaznic că și copii noștri, nepoții văd ce este război. Pace vrem în Moldova. Să se calmeze spiritele în Ucraina și din prietenie se naște dragostea pentru țară”.

Un omagiu celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial le-au adus și veteranii care au luptat pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova acum 33 de ani. Toți își doresc un singur lucru să fie pace, iar ororile războiului să nu le cunoască nimeni.

”Dorim ca să fie pace și copii noștri să trăiască într-o țară prosperă. Vrem ca să ne alăturăm Uniunii Europene. Și cred că combatanții noștri care au rămas pe câmpul de luptă tot asta și-au dorit”.

”Copii să trăiască în pace și liniște”.

”Comemorăm eroii cei căzuți în luptă, care socot că e sărbătoare nu-s corecți. Am ajuns timpuri când nu se mai termină lupta”.

Conform datelor în cel de-al Doilea Război Mondial au murit 50 de milioane de oameni, dintre care 20 de milioane militari şi 30 de milioane civili.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media