IGSU

Mai mulți moldoveni înfruntă canicula muncind sub soarele arzător. Cum fac față căldurii

La datorie indiferent de gradele indicate de termometru. Mii de oameni sunt nevoiți să înfrunte soarele arzător și să lucreze în aer liber chiar dacă țara se topește sub soarele torid.

La Detașamentul de salvatori și pompieri Centru, atmosfera este într-adevăr “focoasă”. Echipajele se pregătesc pentru o nouă zi de intervenții. Uniformele de protecție sunt groase și grele, iar echipamentele adiționale, precum măștile de oxigen și buteliile de aer, aduc provocări suplimentare în aceste zile fierbinți.

”Ne deshidratăm pe timpul intervențiilor. Ne-am obișnuit. Lucrăm pentru folosul societății. În jur la un minut trebuie să ne adunăm, să ne echipăm, cel mult 2 minute, autospecială trebuie să fie deplasată spre locul intervenției”, Adrian Gribincea, pompier.

Pompierii spun că, uneori, pot avea și câte 12 intervenții pe zi, iar pe timp de caniculă sunt cel mai des solicitați să stingă incendiile de vegetație.

”Ne străduim cât mai repede să ajungem la intervenție și să luăm control asupra focarului, dacă avem control asupra focarului deja ne mai hidratăm, ne mai odihnim și ne schimbăm. Noi am fost chiar și 12 ore la și 24 de ore s-a activat la un incendiu. Este o adrenalină”, Andrei Mamaevschi, șef schimb DSP Centru.

Uniforma de culoare neagră a carabinierilor nu este tocmai potrivită pentru temperaturile ridicate.

La prânz, căldura devine insuportabilă, iar Parcul Valea Morilor, de obicei plin de viață, este dominat de o liniște neobișnuită. Doar carabinerii sunt la datorie în ciuda soarelui dogoritor.

”Ziua noastră durează aproximativ 12 ore. Patrulăm conform itinerarului de patrulare. Sunt zile în care patrulăm mai mult de 5 kilometri. Dacă căldurile sunt foarte ridicate, patrulăm două ore, iar apoi două ore ne odihnim”, Igor Comendant, carabinier.

Vara, de cele mai multe ori, carabinierii îi documentează pe cei care se scaldă în locuri interzise, dar și pe cei care consumă băuturi alcoolice în locuri interzise.

”Dacă e vara, multe persoane se răcoresc, îndeosebi cu bere”, Igor Comendant, carabinier.

În aceste zile caniculare, carabinierii nu se limitează doar la patrularea obișnuită. Ei trebuie să fie atenți și la cazurile de insolație sau alte probleme medicale cauzate de căldură, intervenind prompt pentru a oferi primul ajutor.

”În portbagaj avem o combină frigorifică, acordăm cât colegilor cât și cetățenilor din preajmă cu apă rece. Automobilul este dotat cu aer condiționat și la nevoie le acordăm prioritatea să urce în automobile să se răcorească puțin”, Sergiu Țimbalari, carabinier.

Pe o stradă din sectorul Botanica am găsit un grup de muncitori care lucrează la reparația drumului. La plus 40 de grade Celsius muncitorii toarnă asfalt. Oamenii spun că pe timp de caniculă fiecare mișcare devine mai grea, pauzele sunt scurte și rare, iar fiecare minut la umbră este prețios.

”Iată așa de la ora 8 dimineața până la 7 seara. Până la 7 lucrăm”.

”Oleacă de apă și dăi bătaie”.

Joi, maximele termice au ajuns la +40 de grade celsius, iar meteorologii au emis cod roșu de caniculă pe aproape întreg teritoriul țării.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA