Mai mulți copii din țară sunt internați cu tuse convulsivă. Ce spun medicii

Tot mai mulți copii din țara noastră sunt internați cu tuse convulsivă. În ianuarie, la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii au ajuns 54 de pacienți cu tuse convulsivă, dintre care cel mai mic de doar 20 de zile.

Medicii califică situația drept una alarmantă. În aceeași perioadă a anului trecut la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii nu a fost internat niciun copil cu tuse convulsivă.

Natalia Trofim este internată cu doi copii la Spitalul de Boli Infecțioase din Chișinău. Femeia spune că totul a început de la o simplă răceală, cu o tuse uscată, accentuată în timpul nopții. Ea a solicitat ajutorul medicului care le-a indicat copiilor un tratament la domiciliu.

Eu când am văzut că parcă are pneumonie, se auzea hârâit, eu m-am alarmat, am dorit să văd și alți medici, când am văzut că medicul care ne-a văzut că nu e nimic grav, puteți mai departe să administrați medicamentul și o să fie tot bine. Însă, plecând la alt medic și întrebând ce să facem că fetiția e de trei ani, ne-a spus că trebuie să mergem la spital, la boli infecțioase”, spune femeia.

După investigații clinice, cei doi copii cu vârsta de 11 și, respectiv 3 ani, au fost diagnosticați de tuse convulsivă.

„Deodată când au văzut cât de agresivă este tusea, imediati ne-au internat. Tusea se manifestă prin schimbarea la față a copilului, se face roșu, vânăt”, povestește Natalia Trofim.

Femeia spune că mai are acasă un copil de 10 ani care prezintă aceleași simptome și urmează la fel să fie internat.

Tot la acest spital a ajuns și o altă mamă din Chișinău cu băiețelul ei de 6 ani.

Febra 40, vomă puternică, nu mânca nimic, am crezut că acasă o să-l tratez, darnu a fost chip fiindcă medicamentele care le dădeam le vomita, am chemat salvarea, am ajuns aici și s-au luat alte măsuri, picurători. Febra a cedat, suntem a treia zi. Suntem mulțumiți, e mai bine”.

Boala debuteaza de obicei cu simptome similare racelii – tuse sau febră ușoară.

Diana Vlad, medic infecționist, spune că tusea se manifestă prin tuse simplă seacă cu sau mai puțin chinuitoare cu sau fără careva spută.

Ulterior după a 8-10 zi de boală dacă sunt copii mici, după prima săptămână de boală, tusea capătă caracterul de acces, cu eliminarea de spută densă vâscoasă, uneori până la vomă, acești copii foarte greu se alimentează”, afirmă medicul.

Potrivit medicilor cei mai vulnerabili sunt sugarii.

La copii mici acesul de tuse poate lipsi, această repriză de respir adânc cum ar semăna un strigăt de câine sau un sunet de măgar. La acești copii se poate de realiza numai cu stop respirator, cu sindrom convulsiv. În urma acesului de tuse convulsivă are loc starea de hipoxie, aportul de oxigen către sistemul nervos central este mai mic și atunci suferă”, explică Diana Vlad.

Tratament specific bolii nu există spune medicul infecționist. Acesta se bazează pe anibiotice, care se administrează doar în primele saptamani de manifestare a bolii, afirmă medicul infecționist.

Creșterea semnificativă a numărului de bolnavi cu tuse convulsivă, potrivit specialistului, nu este legată de sezonul rece, ci mai degrabă de refuzul părinților de a-și imuniza copiii.

Tusea convulsivă este o boală respiratorie cauzată de o bacterie și se transmite foarte ușor pe cale aeriană. Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în 2023 au fost înregistrate 285 de cazuri de tuse convulsivă, în creștere de 95 la sută față de 2022

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media