Cetățeni eligibili pentru programul de compensații s-au plâns pe rețelele de socializare că sprijinul financiar primit este insuficient în raport cu facturile pe care trebuie să le achite. Autoritățile, însă, vin cu explicații și asigurări că situațiile raportate vor fi analizate.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a explicat că procesul de calcul al compensațiilor a fost gândit astfel încât să asigure pentru beneficiari un tarif final mai mic comparativ cu cel de anul trecut.
„Aunci când am elaborat procesul de compensații, prima regulă pe care am încercat-o și pe care o respectăm este legată de tariful post-compensație. Pentru luna noiembrie, compensațiile pe care le-am oferit vor asigura un tarif post-compensație mai mic ca cel achitat de anul trecut. În luna decembrie, compensațiile pentru consumatorii de gaze vor crește pentru ca să respectăm creșterile de tarif. Deci, noi când am eliberat modelul de compensații am țintit tariful post-compensații”, a explicat Buzu.
Referitor la cazurile semnalate de cetățeni, ministrul zice că reacția acestora e „una firească” și că „asemenea reacții au fost și în anii precedenți”.
Totodată, ministrul a subliniat că în cazul unor erori semnalate, acestea vor fi reverificate și ajustate, dacă se constată abateri. În context, oficialul a îndemnat cetățenii să apeleze la linia verde 08005000 sau să scrie pe adresa de email [email protected].
În cazul nemulțumirilor privind compensațiile acordate gospodăriilor cu persoane cu dizabilități sau alte categorii vulnerabile, ministrul a răspuns că acestea sunt favorizate în sistem, veniturile lor fiind evaluate diferit pentru a primi compensații mai mari.
„Pentru persoanele cu dizabilități, sistemul îi favorizează pentru că noi desconsiderăm o parte din veniturile acelei gospodării. Respectiv, gospodăriile, unde există persoane cu dizabilități comparativ cu o gospodărie similară unde nu există persoane cu dizabilități, vor primi o compensație mai mare”, a spus ministrul.
Acesta a mai explicat că anul trecut compensația a fost mai mare fiindcă și tariful la gaze a fost mai mare.
Pentru a elucida situația, și purtărul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a făcut o demonstrație practică cu privire la suportul pe care-l oferă statul, referindu-se nemijlocit la persoanele care utilizează pentru încălzirea locuinței gaze naturale.
Drept exemplu, acesta a folosit propria factură pentru gazele consumate în luna noiembrie, specificând că nu a aplicat la programul de compensații.
„De exemplu, prețul în luna noiembrie la gazele naturale a constituit 12 lei 15 bani pentru un metru cub de gaze. La volumul pe care l-am consumat eu și familia mea în această perioadă este 131 de metri cubi. Suma calculată spre plată este 1719,54 lei. Este vorba de o gospodărie formată din patru persoane – doi adulți și doi copii. În cazul în care aș fi beneficiat de sprijin în cadrul programului „Ajutor la contor”, la modul practic ar însemna următoarele: Dacă beneficiam de pragul minim de 300 de lei , asta înseamnă că în locul tarifului de 12 lei 15 bani, familia noastră ar fi plătit 10 lei 83 bani pentru aceeași cantitate. Iar în cazul în care am fi avut compensația maximă de 800 de lei, o familie cu un consum similar ar fi beneficiat de un tarif de 7 lei 1 ban pentru un metru cub de gaze”, a explicat reprezentantul Guvernului.
Acesta s-a referit și la multiplele cazuri sensibile raportate de cetățeni, în special vârstnici și persoane cu dizabilități.
„Tratăm cu foarte multă seriozitate și fiecare caz va fi examinat separat. Consumatoriii sunt îndemnați să apeleze la linia fierbinte a Ministerului Muncii 080005000”, a afăcut apel Daniel Vodă.
Amintim că, prin intermediul serviciului MPay – mpay.gov.md/ Guvernul Republicii Moldova a început transferarea compensațiilor pentru sezonul rece. Pentru acoperirea compensațiilor în luna noiembrie, Guvernul a alocat 330 milioane de lei.