Mai multe organizații solicită retragerea proiectului de modificare a modului de alegere a procurorului general

Mai multe organizații neguvernamentale au semnat o declarație în care solicită retragerea sau respingerea proiectului de lege care prevede modificarea modului de alegere a procurorului general.

 

Este vorba despre proiectul potrivit căruia, candidatul care va acumula cel mai mare număr de voturi, dar nu mai puțin de jumătate din numărul membrilor prezenți la ședința CSP, va fi propus președintelui Republicii Moldova pentru a fi numit în funcția de procuror general. Dacă niciun candidat nu va acumula numărul necesar de voturi, va fi organizat un concurs repetat.

În prezent, cadrul normativ prevede că procurorul general este desemnat în baza punctajului acordat de fiecare membru al CSP, în baza unor criterii aprobate de CSP și cu argumentarea punctajului acordat pentru fiecare candidat.

Semnatarii menționează că, potrivit modificărilor propuse, votul nu presupune obligația celui care îl oferă să își justifice decizia.

”Acest proiect reduce din transparența și meritocrația procesului de selectare a procurorului general și reprezintă un regres față de situația existentă. Inițiativa este în contradicție cu angajamentele asumate de Republica Moldova în atingerea obiectivelor sale care au stat la baza deschiderii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană”, se menționează în declarație.

Astfel, semnatarii solicită retragerea sau respingerea proiectului. Totodată, asociațiile îndeamnă Consiliul Superior al Procurorilor să organizeze concursul pentru selectarea procurorului general în condiții de maximă transparență, în baza unor criterii clare și relevante pentru funcția dată, inclusiv aplicarea punctajului median și publicarea punctajului acordat fiecărui candidat de către fiecare membru al CSP, detaliat pentru fiecare criteriu.

Printre cei care semnat declarația se numără: Amnesty International Moldova, Asociația Promo-LEX, Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”,  Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), Centrul de Antreprenoriat de Politici Economice (CAPE), Centrul de Politici și Reforme (CPR), Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Fundația pentru Dezvoltare din Republica Moldova, Institutul de Politici Publice (IPP)  și Institutul pentru Politici și Reforme Europene.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA