Cadrul normativ privind controlul alimentelor congelate rapid, destinate consumului uman a fost îmbunătățit și aliniat la cerințele UE. Decizia a fost luată la ședința din 10 ianuarie a Cabinetului de miniștri.
Obiectivul principal al noilor modificări este ajustarea procedurilor de monitorizare a temperaturii în vehiculele de transport și în spațiile de depozitare pentru alimentele congelate rapid. Astfel, se impune ca mijloacele de transport să fie echipate cu dispozitive de înregistrare pentru a monitoriza temperatura în mod regulat și frecvent, asigurând astfel condiții optime pentru păstrarea alimentelor congelate.
Proiectul stabilește cerințe stricte pentru instrumentele folosite în controlul temperaturii, stabilind respectarea anumitor standarde internaționale. Operatorii din industria alimentară sunt obligați să păstreze documentația relevantă pentru a permite verificarea conformității acestor instrumente cu standardele impuse.
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare precizează că înregistrările referitoare la temperaturi vor fi datate și păstrate de către operatorul din sectorul alimentar pentru o perioadă de cel puțin un an sau o perioadă mai lungă, ținând cont de natura și de perioada de conservare a alimentelor supuse congelării.
Astfel, aprobarea prevederilor normative propuse vor aduce beneficii, precum:
- facilitarea și susținerea agentului economic prin excluderea lacunelor și ambiguităților în cadrul controlului oficial;
- ajustarea legislației naționale la cerințele europene;
- asigurarea pieței interne cu produse calitative;
- excluderea barierelor la import/export a produselor congelate;
- protejarea intereselor consumatorilor;
- reducerea costurilor asociate remedierii neconformităților;
- asigurarea siguranței produselor congelate plasate pe piață.