Locuitorii unui bloc nou din centrul Chișinăului îngheață în apartamentele pentru care au plătit zeci de mii de euro unei companii de construcții. Deși este dat în exploatare, de facto complexul locativ nu poate fi locuit, spun oamenii, care nu pot să-și conecteze locuințele la rețeaua de gaze naturale, nu au căldură și apă caldă la robinet, precum și nici acces la servicii de evacuare a gunoiului. Proprietarii de apartamente acuză compania care a ridicat imobilul că ar refuza să-și îndeplinească obligațiile și chiar ar pune piedici locatarilor să rezolve aceste probleme, invocând lipsa unei asociații de locatari.
”Din 2021 am procurat apartament, am achitat toata suma integral deodată, cu gandul să fac reparație, să trăiesc aici cu copilul. În 2021 imi spune că peste o lună va fi gaz. De doi ani de zile tot aștept gaz. Fierbem apa și așa facem baie. Fiind că nu-i apă, nu-i încălzire. E frig în apartament, dar ce să facem?”
„Știți, în bloc avem o mulțime de probleme, incepand cu cutiile poștale. N-avem. Iată, umblu cu poșta în mână să le dau oamenilor scrisorile. Asta-i una. A doua: n-avem gaz, n-avem tomberoane unde să aruncăm gunoi. Chiar dacă de cate ori ne-am adresat, ei au spus, că nu-i treaba noastră, că ar sa fie, ca nu știu ce.”
Locatarii apartamentelor de la etajele superioare se plâng că sunt nevoiți să urce scările pentru că ascensoarele nu au fost puse în funcțiune.
”Nu avem gaz, nu funcționează ascensorul, nu este conectat apeductul la țeava principală. E haos! Amenajarea parcărilor și în jurul blocurilor nu a fost finalizată.”
De asemenea, locatarii reclamă și probleme ce țin de calitatea lucrărilor de construcție finisaje și amenajare în complexul nou, unde sunt deja necesare reparații.
”Priviți că nici nu am apucat să trăim, dar balustrada deja e ruginită. Ce e asta? Ce e asta?”
”Asta-i usa, acum fiecare locatar trebuie sa schimbe usa pentru a trăi. Și să pun iată așa ușa, fiindcă aici numai tabla. Iata oamenii și fac, oamenii schimbă ușile”.
”Priviți ce se întâmplă aici. Peste puțin timp, poate un an sau un an și jumătate și totul se va ruina. Cum să tencuiesc deasupra? Explicați-mi! Priviți! Eu voi pune tencuială și ea pur și simplu se va fisura peste ceva timp și va cădea împreună cu peretele.”
”Aici nu era sticlă. Oamenii singuri au luat și au pus sticla asta și să apără de frig. Vedeți că e fără sticlă. Bate vântul, suflă, șuieră. Eu nu știu cum să trăiască oamenii aici”.
Am contactat compania de construcție pentru a obține un comentariu privind acuzațiile locatarilor. Administratorul Valentin Strogoteanu a dat vina pe proprietarii de apartamente, care, potrivit lui, ar fi refuzat să creeaze asociația de locatari. În ceea ce privește conectarea la rețeaua de gaze naturale, o parte dintre proprietari nu ar fi oferit acces în apartamentele pe care le-au cumpărat, iar aceasta împiedică accesul angajaților de la Chișinău-Gaz pentru a face teste, așa încât să poată fi furnizat gazele naturale.
”Referitor la toate plângerile despre care mi-ați comunicat, există o soluție foarte simplă – locuitorii complexului locativ trebuie să fondeze o asociație de locatari și pe urmă toate aceste probleme se vor rezolva. În al doilea rând, în majoritatea apartamentelor se face acum reparație. Dacă ei ar fi dorit, demult ei ar fi adunat datele de contact și s-ar fi găsit unul pe altul. Mai mult, când am început să transmitem apartamentele în proprietatea lor, am propus să-i ajutăm să formeze asociația. La acea etapă, ne-ar fi fost ușor. Dar acum ei trebuie să rezolve singuri.”
Avocatul Vladislav Cioban-Nițuleac consideră că în situația creată sunt vinovate ambele părți. Legea prevede că conectarea la gaze naturale, apa caldă și a alte servicii comunale și comodități stipulate în contract trebuiau să fie accesibile pentru folosire înainte ca locatarii să se mute în apartamente. În același timp, pentru soluționarea altor probleme, este necesar ca locatarii să fondeze asociația de locatari, care va putea să perceapă bani pentru serviciile pe care dezvoltatorul nu le-a furnizat conform contractului.
”Eu vad o problemă comună, a ambelor părți. Personal si dupa legislație, blocul când se dă în exploatare trebuie sa fie cu siguranță conectat atât la apă potabilă, cât și la gaz. Ce ține mai departe, persoanele care au procurat apartamentele, sunt obligate să formeze societatea în condominimum și, respectiv, să încheie contracte cu furnizorii serviciilor respective. În cazul în care, dezvoltatorul nu a facut lucrurile acestea și sunt prevăzute în contract că urmează să le facă si nu le-a făcut, atunci asociația face din cont propriu și se adresează la companie pentru încasarea cheltuielilor.”
Potrivit locatarilor complexului, asociația este în proces de creare, chiar dacă nu toți proprietarii de apartamente vor deveni membri la această etapă. De asemenea, oamenii spun că intenționeayă să acționeze compania de construcții în judecată.