Limba română și nu moldovenească. Sintagma trebuie să se regăsească în toate actele normative adoptate de Parlament. Este hotărârea Curții Constituționale care a declarat inadmisibilă o sesizare a deputaților Vladimir Voronin, Zinaida Greceanîi și Vald Batrîncea, care au solicitat să fie declarată neconstituțională Legea care prevede că în textul actelor normative adoptate de Parlament să fie substituită expresia limba moldovenească.
”Se declară inadmisibilă sesizarea în partea referitoare la controlul constituționalității articolelor 1, 3, 4, 5 și 6 din Legea nr.52 din 16 martie 2023 pentru implementarea considerentelor unor hotărâri ale Curții Constituționale. Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova”, se arată în decizia Curții.
În același timp, Curtea a declarat neconstituțional un articol din legea contestată, care se referă la ”desuetudinea textului „funcționînd pe baza grafiei latine” de la articolul 13 alineatul (1) din Constituția Republicii Moldova și a textului „în baza grafiei latine” de la articolul 6 alineatele (2) și (3) din Legea nr.173/2005 cu privire la prevederile de bază ale statutului juridic special al localităţilor din stânga Nistrului (Transnistria)”.
Doi judecători ai Curții Constituționale au formulat opinii separate.
Autorii sesizării nu au venit deocamdată cu o reacție.