Liderii Uniunii Europene se reunesc la Bruxelles la 3 februarie pentru a aborda strategia de apărare a continentului împotriva Rusiei și pentru a face față provocărilor reprezentate de recentele decizii tarifare ale președintelui american Donald Trump care vizează Canada, Mexic și China. Liderii celor 27 de state membre ale UE se vor reuni la un fost palat regal transformat în centru de conferințe, unde li se va alătura la prânz secretarul general al NATO, Mark Rutte, iar ulterior vor lua masa cu premierul britanic Keir Starmer, transmite digi24.ro.
Antonio Costa, președintele Consiliului European, a încadrat reuniunea mai degrabă ca o „retragere” decât ca un summit formal, cu scopul de a încuraja discuțiile deschise fără declarații oficiale sau decizii obligatorii. Un punct central al reuniunii îl reprezintă geopolitica și relațiile UE cu Statele Unite, tarifele radicale ale lui Trump urmând să domine agenda. Oficialii UE sunt din ce în ce mai îngrijorați că măsuri similare ar putea fi impuse în curând exporturilor europene.
În plus, cererile lui Trump de creștere a cheltuielilor europene pentru apărare și de reducere a dependenței de NATO vor fi un subiect important, mai ales că acesta a cerut Danemarcei, membră a UE, să cedeze Groenlanda SUA, tensionând și mai mult relațiile transatlantice. Costa a subliniat necesitatea ca Europa să își consolideze capacitățile de apărare, adăugând într-o scrisoare adresată liderilor UE că „Europa trebuie să își asume o mai mare responsabilitate pentru propria apărare. Ea trebuie să devină mai rezistentă, mai eficientă, mai autonomă și un actor mai fiabil în domeniul securității și apărării”.
În timp ce țări precum Franța și statele baltice susțin împrumutul comun al UE pentru cheltuielile de apărare, Germania și Țările de Jos se opun în continuare. Un potențial compromis ar putea implica împrumuturi pentru finanțarea împrumuturilor, mai degrabă decât subvenții directe pentru proiectele de apărare, relatează Reuters. Cheltuielile europene pentru apărare au crescut semnificativ de la invazia Rusiei în Ucraina în 2022.
Anul trecut, națiunile UE au cheltuit în mod colectiv aproximativ 326 de miliarde de euro (334,48 miliarde de dolari) pentru apărare, o creștere de 30% față de 2021. În ciuda acestui fapt, Trump a făcut presiuni pentru ca membrii europeni ai NATO să aloce 5% din PIB pentru apărare, o țintă pe care niciun membru, inclusiv SUA, nu o îndeplinește în prezent.