Alexandru Musteața
Alexandru Musteața

VIDEO Licențele a 6 posturi TV au fost sistate. SIS: Reprezintă un pericol pentru securitatea informațională

Șase posturi de televiziune au rămas fără lincență de emisie, pe perioada stării de urgență. Decizia a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale, la solicitarea Serviciului de Informații și Securitate. Șeful SIS, Alexandru Musteața, a declarat în cadrul unui briefing că aceste posturi TV reprezentau un pericol la adresa securității informaționale.

Detinem informații operative, dar si probe că Federația Rusă influențează alegerile locale din 5 noiembrie și subminează procesul democratic din țara noastră. Acest lucru se întâmplă prin câteva metode ce implică finanțare ilegală a campaniei electorale, cumpărare de voturi și coruperea candidaților, dar și prin campanie de dezinformare prin intermediul anumitor posturi TV. Am propus CSE să sisteze pe perioada stării de urgență  licentele a șase  posturi de televiziune: Orizont TV, ITV, Publika TV, Canal 2, Canal 3 și Prime TV. Activitatea acestor posturi se realizează cu multiple încălcări ale legislației, ce reprezintă un pericol la adresa securității informaționale”, a precizat directorul SIS.

 

Potrivit directorului SIS, politica editorială a acestor posturi este orientată spre lansarea unei campanii informaționale de dezinformare în interesul persoanelor fizice sau juridice incluse în listele de sancțiuni internaționale ale UE, SUA, precum și grupul criminal Șor, „pentru exercitarea influenței hibride externe din partea actorului statal Federația Rusă, destabilizarea ordinii constituționale la comanda persoanelor supuse sancțiunilor internaționale, discretizarea cursului politic extern a Republicii Moldova, cu promocarea narativelor politice în favoarea altui stat străin,  implicarea în activități de alterare a conținutului informațiilor difuzate în spațiul public”.

Alexandru Musteața a explicat că argumentele care au stat la baza propunerii SIS privind sistarea licențelor posturilor TV au fost prevederile Dispoziției CSE nr.54 din 16 decembrie 2022, în scopul asigurării securității informaționale a Republicii Moldova, când a fost sistată licența de emisie a amai multor posturi TV.

Totuși, beneficiarii fictivi ai acestora au recurs la o tactică de eludare a dispozițiilor respective și au migrat conținutul pe alte posturi TV. Primul în MD și TV6 au migrat spre Orizont TV și ITV”, a precizat șeful SIS.

Alexandru Musteață a mai declarat că urmează a fi blocate peste 30 de portaluri web, 21 dintre care ar fi gestionate direct din Federația Rusă. Potrivit directorului SIS, lista acestora va fi făcută public pe parcursul zilei.

În contextul deciziei SIS, reprezentanții posturilor nu și-au anunțat deocamdată poziția.

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media