Pedepsele pentru corupția electorală și finanțarea ilegală a partidelor vor fi mai dure. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat astăzi în a doua lectură de 54 de deputați.
Potrivit autorilor, oferirea de bani, bunuri, servicii ori alte foloase în scopul determinării alegătorului sau susținătorului să își exercite sau să nu își exercite drepturile electorale în cadrul alegerilor se va pedepsi cu închisoare de la 2 la 6 ani, cu amendă de la 37 500 de lei până la 57 500 de lei și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități pe un termen de până la cinci ani.
În cazul persoanelor juridice, amenda va ajunge până la 400 000 de lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.
Cu închisoare de la 7 la 15 ani și amendă în mărime de până la 117 500 de lei și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități pe un termen de la 5 la 10 ani vor fi pedepsite persoanele implicate în acțiuni săvârșite în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale.
În cazul persoanelor juridice, amenda va ajunge până la 1 milion de lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitatea sau cu lichidarea ei.
A fost înăsprirtă pedeapsa pentru finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă, a concurenților electorali sau a participanților la referendum.
„Persoanele care vor desfășura acțiuni în interesul unui grup criminal organizat, fiind în cunoștință de cauză ca banii destinați finanțării ilegale provin de la un grup criminal organizat, de la un stat străin, o organizație străină, o entitate anticonstituțională sau reprezentanții acestora, riscă închisoare de la 7 la 15 ani cu amendă în mărime de la 92 500 de lei până la 117 500 de lei și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități pe un termen de la 5 la 10 ani”, se arată în document.
Pentru falsificarea, prin orice mijloace, a rezultatelor votării, persoanele vinovate vor risca închisoare de la 3 la 7 ani, amendă de până la 117 500 de lei.
Documentul conține și modificări la Codul contravenţional, care vizează sancționarea agitației electorale desfășurată de organizații necomerciale sau de reprezentanții cultelor religioase, inclusiv în lăcașele de cult. La fel, sunt prevăzute intervenții în ceea ce privește protecția funcționarului electoral, interzicerea foto/video a buletinelor de vot, etc.
Au fost stabilite contravenții și pentru colectarea semnăturilor de către persoane neautorizate sau desfășurarea întrunirilor contrar declarației prealabile.
Totodată, Parlamentul a completat Codul electoral cu prevederi menite să întărească principiul responsabilității și al corectitudinii financiare în procesul electoral. Astfel, Comisia Electorală Centrală va putea lipsi partidele politice de alocații de la bugetul de stat pentru performanțele politice obținute la scrutinul electoral, pentru o perioadă de la 6 luni până la 4 ani. Această sancțiune va putea fi aplicată pentru încălcările repetate în domeniul financiar-electoral, comise de formațiunile politice.