Caută
Close this search box.

La Parlament au răsunat colinde: Cete de urători au prezentat tradiții din diferite regiuni ale țării

La Parlamentul Republicii Moldova au răsunat colinde. Cete de urători au prezentat cele mai frumoase tradiții, din diferite regiuni ale țării, dedicate sărbătorilor de iarnă.

Deputații și angajații Secretariatului Parlamentului au primit urări de bine din partea colectivelor folclorice profesioniste și de amatori, în cadrul evenimentului „E vremea colindelor”.

Un moment de sensibilitate aparte au prezentat elevii Școlii speciale nr. 12 pentru hipoacuzici și surditate tardivă din municipiul Chișinău, care au interpretat un colind în limbaj mimico-gestual.

Ansamblurile „Perla Basarabiei” din Chișinău, „La Stânca” din satul Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni, „Dacii” din orașul Nisporeni, „Vatra Satului” din satul Tuzara, raionul Călărași, „Miorița” din satul Țînțăreni, raionul Anenii Noi, „Opincuța” din orașul Rezina, ansamblul Casei de cultură din satul Sofia, raionul Drochia, ceata de bărbați „Buciumul” de la Centrul Cultural din orașul Drochia,  formația folclorică de bărbați „Plai natal” din satul Taraclia, raionul Căușeni, au îmbinat talentul și profesionalismul, interpretând colinde autentice, din comunitatea în care locuiesc.

Corul Feminin de Cameră „Renaissance” de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Corala Academică „Gavriil Musicescu” a Mitropoliei Basarabiei și Corala „Doina Nistrului” de la Rezina au prezentat publicului momente de excepție.

Au prezentat tradițiile și obiceiurile populare corul angajaților caselor de cultură din raionul Fălești, familia Ciubotaru din satul Feștelița, raionul Ștefan Vodă și un grup de localnici din Clocușna, raionul Ocnița cu inconfundabila „Malanca”.

Elevii Școlii de Arte „Eugen Doga” din municipiul Strășeni, ai Școlii de Arte „Maria Bieșu” din raionul Ștefan Vodă, ai ansamblului „Firicel de Iasomie” din municipiul Cahul, ai Ansamblului etnofolcloric „Mugurașii” al Centrului de Creație al Copiilor „Floarea Soarelui” din capitală, ai grupului folcloric „Colindița” de la Școală primară din orașul Călărași și ai ansamblului de la Casa de Creație a Copiilor de la Rezina au colindat, au urat și au semănat, în spiritul tradițiilor populare strămoșești.

A colindat la Parlament și Carolina Furtună, elevă în clasa a IX-a la Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Chișinău, care, până la șapte ani, a locuit în Italia și a transmis, prin muzică, copiilor din comunitatea de moldoveni de acolo frumusețea tradițiilor strămoșești.

O surpriză au pregătit și copiii care frecventează Camera Copiilor din cadrul instituției parlamentare.

Tradițiile comunităților de bulgari și găgăuzi au fost prezentate de ansamblul de copii „Allegro”, ansamblul folcloric „Bujaktan kîzlar” al Centrului Cultural din municipiul Ceadîr-Lunga, colectivul din orașul Tvardița, raionul Taraclia, colectivul etnofolcloric „Vâglance” din capitală. La eveniment au participat și copii refugiați din Ucraina, stabiliți în Chișinău și în satul Nihoreni, raionul Râșcani.

În spiritul tradițiilor, colindătorii și urătorii au fost răsplătiți cu daruri, oferite de producătorilor autohtoni și a unei societăți incluzive.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA