VIDEO La o zi de la înmormântarea lui Navalnîi, rușii stau la coadă să pună flori la mormânt

Mama lui Aleksei Navalnîi a venit la mormântul acestuia sâmbătă, la o zi după o înmormântare la care mii de ruşi i-au adus un omagiu, riscând să fie arestaţi. De altfel, rușii continuă să vină și sâmbătă la cimitir și stau la coadă ca să depună flori la mormânt.

Navalnîi, cel mai înverşunat critic al preşedintelui rus în mai bine de un deceniu, a murit la 16 februarie, la vârsta de 47 de ani, într-o colonie penală arctică, unde ispăşea o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru „extremism”, scrie Digi24.

Acuzațiile multiple care i-au fost aduse au fost denunţate pe scară largă ca fiind o modalitate de a-l pedepsi pentru opoziţia sa faţă de Vladimir Putin.

După ce a fost prezentă la înmormântarea de vineri, adversarului, Ludmila Navalnîia a mers din nou sâmbătă devreme dimineaţa la mormântul fiului ei,  acoperit cu flori şi coroane, la cimitirul Borisovo, în sudul Moscovei.

Ea a fost însoţită de Alla Abrossimova, mama văduvei lui Navalnîi, Yulia Navalnîia.

Pe de altă parte, Iulia Navalnîia, cei doi copii ai cuplului şi fratele lui Navalnîi locuiesc în străinătate şi nu au participat la înmormântare, unde ar fi putut fi arestaţi pentru că s-au opus preşedintelui rus.

Văduva lui Aleksei Navalnîi a promis că va continua munca soţului ei şi a acuzat frecvent în ultimele zile că Putin l-a „ucis”.

Sâmbătă, un număr mic de persoane îndoliate au depus flori la mormânt, în timp ce poliția era prezentă la cimitir.

Vineri, mii de susţinători ai lui Navalnîi au stat la coadă ore întregi pentru a-i aduce un ultim omagiu. În timp ce treceau pe lângă o biserică din apropiere spre cimitir, unii au scandat „Nu războiului!” şi alte sloganuri în favoarea lui Navalnîi, inclusiv l-au numit pe Putin „ucigaş” şi au cerut „eliberarea prizonierilor politici”.

ONG-ul pentru drepturile omului OVD-Info a declarat vineri că poliţia rusă a arestat cel puţin 128 de persoane care i-au adus omagiu lui Navalnîi în 19 oraşe. Scenele cu mii de oameni care au scandat, cerând încetarea invaziei ruse în Ucraina şi condamnând Kremlinul, nu au fost văzute în Rusia de la ordinul Moscovei adresat sutelor de mii de soldaţi să treacă graniţa cu Ucraina la sfârşitul lunii februarie 2022.

De atunci, Kremlinul a luat măsuri dure împotriva protestelor şi a folosit noile legi dure de cenzură militară pentru a judeca sute de oameni care au criticat public ofensiva. Această represiune totală, pe lângă mobilizarea parţială din toamna lui 2022, a determinat şi un număr semnificativ de ruşi să plece în străinătate.

Citește și: VIDEO Alexei Navalnîi a fost înmormântat la Moscova. Mii de oameni îi strigau numele

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA