La Institutul Oncologic a fost inaugurat un nou bloc de radioterapie, dotat cu tehnologie de ultimă generație

Pacienții diagnosticați cu cancer vor avea acces mai rapid la tratament. Institutul Oncologic a inaugurat un bloc medical de radioterapie, echipat cu un accelerator liniar de înaltă performanță. Acesta permite administrarea unor doze mari de radiații într-un timp mai scurt, cu o precizie ridicată, protejând organele sănătoase.

Buncărul de radioterapie dispune de lasere de aliniere care localizează tumorile cu mare precizie.

”Înainte de a se face tratamentul se fac două imagini tv care ne permit să poziționăm pacientul, doar după ce ne asigurăm că poziționarea este corectă mai departe merge tratamentul, aici avem capul aparatului care ne dă doza de radiație. Noi ne bazăm pe organul țintă nu atingem nici un organ adiacent, nici un țesut din apropiere, doar cu organul care trebuie de tratat”, Serghei Vdovicenco, tehnician radiolog superior.

Aparatul va trata zilnic aproximativ 80 de pacienți și va reduce cu o treime timpul de așteptare pentru tratament.

”Cu avansarea tratamentului de radioterapie se obține rezultate mult mai mult în tratament având reacții adverse mulți mia puține. În fiecare an localizarea tumorilor cresc și tot mai multe localizări se optează pentru radioterapie mai puțin traumatică, rezultate mult mai bune”, Octavian Cordon, șef Serviciu Fizico Medicală, Institulul Oncologic.

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a precizat că noile buncăre sunt o premieră pentru Republica Moldova. Cele existente datează din anii ’50.

”La momentul de față până a da în exploatare a acestui echipament a lucrat cu două unul din 2009. Este foarte învechit ca tehnologie și model, care permanent se defectează și intră în perioade lungi de reparații. Al doilea a fost procurat de guvern cu ajutorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică. Acele două echipamente erau utilizate mult mai mare cum ar trebui să fie utilizat un echipament, care al doilea echipament ieșea repede din funcție”, Ala Nemerenco, ministul Sănătății.

Dotarea Institutului Oncologic a fost posibilă datorită unui sprijin nerambursabil de două milioane de dolari, oferit de Guvernul SUA.

”Guvernul Statelor Unite să colaboreze cu poporul și Guvernul Republicii Moldova pentru a sprijini sănătatea și siguranța locuitorilor. Suntem bucurăși să lucrăm împreună în acest domeniu umanitar”, Daniela Dipierro, însărcinatul cu afaceri la Ambasada SUA în Moldova.

Până la sfârșitul anului 2025, Institutul Oncologic va beneficia de încă un accelerator liniar.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA