Facebook/ Ministerul Sănătății al Republicii Moldova

La Institutul Mamei și Copilului a fost inaugurat un cabinet pentru vaccinarea copiilor cu boli cronice

Copiii cu boli cronice sau cei născuți prematur vor putea fi vaccinați sub supravegherea medicilor imunologi. Un cabinet pentru vaccinarea acestora a fost deschis în premieră la Institutul Mamei și Copilului, cu sprijinul UNICEF. Costul investiției este de 750 mii de lei.

”Copiii din Moldova sunt destul de norocoși, în această țară sunt suficiente vaccinuri, un lanț funcțional, sistemul de asigurare a sistemului de sănătate este unul robust ca să ofere programe de imunizare, însă nu toate țările au parte de așa noroc. Menționez că la UNCEF în activitatea acestuia și cu OMS suntem foarte mândri să formăm un parteneriat cu Guvernul Moldovei pentru a asigura fortificarea sistemului de imunizare, lucru care a contribuit foarte mult la acoperirea cu vaccinuri de rutină”, Maha Damaj, reprezentant UNICEF în Republica Moldova.

Centrul este dotat cu frigider și mobilier nou, cu cabinet de vaccinare și cabinet de postvaccinare. Până acum au fost vaccinați 13 copii cu diferite patologii.

”Am avut copii cu maladii cronice care de fapt sunt precauți pentru vaccinare. Ca malformații cardiace congenitale, epilepsia controlată medicamentos. De asemenea avem copii care au beneficiat de transplante de măduvă hematogenă peste hotare pe diagnosticul de leucemie acută linfoblastică și care necesită imunizarea calendarului de la început. De fapt, contraindicații veridice sunt foarte puține. Reacțiile veridice sunt foarte puține prin post vaccinare prin anafilaxie anterioară la o doză de vaccin care este contraindicat ulterior pentru acest vaccin dar nu și altor vaccine”, Zinaida Gribiniuc, medic alergolog la Institului Mamei și Copilului

”Forme grave și extrem de grave nimeresc în secțiile de reanimare a IMC și în ce stare ajung copii aceasta a și arătat necesitatea de apariție a acestui cabinet de vaccinare.  Situații mai complicate a copiilor unde medicii de familie nu au curaj de vaccinare în așa situații copii sunt trimiși la IMC, unde avem posibilitatea de a examina mai complet copilul și unde avem posibilitatea de a vaccina copilul sub supravegherea medicilor”, Sergiu Gladun, director, Institului Mamei și Copilului

Imunizarea reprezintă una dintre principalele componente ale asistenței medicale primare și este cea mai bună investiție în sănătatea publică de care trebuie să beneficieze fiecare copil din țara noastră, afirmă ministra sănătății.

”Nu este doar un cabinet de vaccinare este un centru important care ne va ajuta și va ajuta întreaga țară ca să majorăm rata de vaccinare a copiilor noștri, astfel ca să avem copii sănătoși. Medicina în general se bazează pe dovezi științifice, aceasta este cea mai serioasă invenție pe care a putut produce omenirea și lumea științifică și ar fi păcat să nu folosim să protejăm copii și să nu oferim un viitor sănătos”, Ala Nemerenco, Ministrul Sănătății.

Această femeie a venit din raionul Vulcănești pentru aș vaccina copilul.

”-Cum credeți cât este de importantă vaccinarea unui copil?

-Este importantă, desigur că este importantă. În afară de aceasta, imunizarea este o necesitate atunci când înscrii copilul la grădiniță și la școală. Și este important să o faci la timp. Noi am amânat acest proces din cauza stării de sănătate”.

”-Ar fi bine să punem vaccinurile dar trebuie mai multă informație din partea statului chiar și plusurile și minusurile care sunt. Dacă sunt careva riscuri statul să argumenteze de ce optează pentru vaccinare ca omul să nu audă lucruri străine pe la urechi sau pe la spate și să aibă dubii și să meargă pe căi nelegale și să nu pună vaccinurile.

-Sunteți informat de medicul de familie când trebuie să puneți vaccinele?

-Ne informează dar aceasta e puțin. Când este lipsă de informare atunci omul se gândește la mai multe lucruri negative”.

”-Am vaccinat și primul vaccin și al doilea copil sunt pentru vaccin și țin cont de ceea ce ne spune medicii și de aceea ce ne informăm independent, individual și am observat că nu sunt careva complicații, nu am avut în urma vaccinurilor care le-am pus.

-Ce sfaturi dați părinților care au o frică de a vaccina copii?

-Să se informeze și dacă au întrebări sau neclarități să întrebe medicul de familie și să clarifice aceste nelămuriri”.

În Moldova sunt 9 vaccinuri obligatorii: Împotriva hepatitei B, a tuberculozei, a poliomielitei, a infecției cu rotavirus, împotriva HIB, a difteriei, tetanosului și a tusei convulsive, a difteriei și a tetanosului, împotriva ROR și a streptococului.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA