La Chișinău a fost organizată prima ediție a „Moldova Security Forum”

Moldova a învățat că nu poate sta ascunsă după sintagma de neutralitate, de când a început războiul din Ucraina. Este declarația făcută de președintele Parlamentului, Igor Grosu, la prima ediție a Moldova Security Forum. La eveniment au fost abordate cele mai stringente probleme de securitate din regiune, inclusive războiul hibrid la care este supusă țara noastră.

În discursul său, președintele Parlamentului s-a referit și la tentativa Rusiei de a frauda alegerile din această toamnă. Igor Grosu a spus că ținta rușilor a fost cumpărarea a 300 de mii de voturi, iar instituțiile din Moldova au descoperit 150 de mii de cazuri în care alegătorii au primit bani pentru a nu susține parcursul european al Republicii Moldova.

”Am învățat că nu putem sta ascunși după sintagma de neutralitate, așa cum au făcut-o predecesorii noștri, timp de 30 de ani, și au desconsiderat instituțiile de forță. În ultimii ani, Moldova a fost ținta unor atacuri fără precedent. Iar ele s-au intensificat, în această toamnă, în contextul alegerilor prezidențiale și al referendumului privind integrarea europeană”, a spus Igor Grosu, președintele Parlamentului.

Purtătoarea de cuvânt a NATO a menționat că Alianța și partenerii europeni pot ajuta Moldova să combată acțiunile războiului hibrid.

”Am văzut importanța apărării cibernetice pentru protejarea integrității alegerilor recente. Cred că acesta reprezintă un element cheie pentru alegerile care vor urma în RM. Fără îndoială, NATO, UE și aliații pot să susțină Republica Moldova, precum și alte țări din Balcanii de Vest, pentru consilierea rezilienții lor, ceea ce reprezintă o nouă linie de front în acest război hibrid”, a spus Oana Lungescu, purtătoarea de cuvânt a NATO.

Analistul Anatol Țăranu crede că, în contextul războiului din Ucraina, dar și al declarațiilor făcute de oficialii ruși privind așa-zisa „Lume Rusă”, aderarea Moldovei la NATO este o abordare corectă.

”Aderarea la Uniunea Europeană, cu adevărat, ridică gradul de reziliență a Republicii Moldova, dar nu este o garanție absolută a securității a Republicii Moldova. Doar aderarea la NATO ne-ar putea pune sub această umbrelă a securității garantate care are evita un pericol existential asupra Republicii Moldova care vine din partea celor care încearcă să restabilească imperiul care se dărâmă.”, a menționat Anatol Țăranu, analist.

Republica Moldova nu este membră NATO, dar în ultimii 30 de ani, a colaborat cu Alianța în diverse domenii. În 2015, țara noastră s-a alăturat programului NATO Inițiativa de Consolidare a Capacităților de Apărare și Securitate. După izbucnirea războiului din Ucraina, acest program a fost extins în vederea fortificării rezilienței instituțiilor naționale față de noile provocări și combaterii amenințărilor hibride.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA