Kremlinul a reafirmat marți că se opune unei eventuale prezențe de trupe europene de menținere a păcii în Ucraina, după ce luni președintele american Donald Trump lăsase să se înțeleagă că Moscova ar fi deschisă față de această posibilitate, relatează Agerpres cu referire la Reuters și AFP.
Rusia a declarat constant că se opune prezenței de trupe NATO în Ucraina, șeful diplomației ruse Serghei Lavrov spunând săptămâna trecută că Rusia ar considera aceasta o ”amenințare directă” la adresa suveranității sale, chiar dacă trupele respective ar opera în Ucraina sub un drapel diferit.
Întrebat despre comentariile lui Trump, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, s-a abținut de la a-l contrazice public pe președintele SUA, dar a reafirmat opoziția Moscovei față de ideea desfășurării de trupe europene de menținere a păcii pe teritoriul Ucrainei.
”Există o poziție pe această chestiune care a fost exprimată de ministrul de externe Lavrov. Nu am nimic de adăugat la asta și nimic de comentat”, a spus Peskov.
Luni, Donald Trump a afirmat că el și Putin au acceptat ideea prezenței de trupe europene de menținere a păcii în Ucraina dacă s-ar ajunge la un acord pentru încheierea războiului.
”Da, va accepta asta. L-am întrebat specific despre acest lucru. Nu are nicio problemă cu asta”, a declarat Trump luni, referindu-se la discuția telefonică avută recent cu liderul rus Vladimir Putin.
Pe de altă parte, Dmitri Peskov a salutat ceea ce a numit ”poziția echilibrată” a SUA după ce Washingtonul a votat la ONU, alături de Moscova, împotriva unei rezoluții pregătite de Kiev și europeni, care condamna agresiunea rusă contra Ucrainei.
”Constatăm că SUA adoptă o poziție mult mai echilibrată, care se concentrează în mod real pe eforturile ce vizează soluționarea conflictului ucrainean”, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse. În schimb, el a precizat că nu vede vreun ”semn de echilibru” în rândul europenilor, care au sprijinit rezoluția respectivă.
La trei ani de la începerea ofensivei ruse în Ucraina, ONU s-a pronunțat luni asupra mai multor rezoluții privind conflictul.
O primă rezoluție, pregătită de Ucraina și aliații săi europeni, a fost adoptată de Adunarea Generală a ONU cu 93 de voturi pentru, 18 voturi contra și 65 de abțineri. Această rezoluție, împotriva căreia au votat atât Rusia, cât și SUA, insistă mai ales pe retragerea imediată a trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean.
Sfidând Kievul și pe aliații săi europeni, SUA au supus votului în Adunarea Generală o rezoluție concurentă care solicita încheierea rapidă a conflictului, dar fără a face referire la integritatea teritorială a Ucrainei. Acest al doilea text, modificat prin mai multe amendamente depuse de țări europene ce acuzau clar Rusia, a fost adoptat cu 93 de voturi pentru, opt voturi contra și 73 de abțineri.