Jurnaliștii care au murit pe frontul din Ucraina sau care au fost persecutați pentru curajul de a spune adevărul despre invazia rusă au fost comemorați de colegii de breaslă de la Chișinău. Evenimentul „Scriem în numele celor care nu mai pot” a fost organizat de Centrul de Jurnalism Independent în fața Ambasadei Ruse. Organizatorii și-au propus să atragă astfel atenția asupra amenințărilor la adresa libertății de exprimare și presei independente.
Participanții au scris pe pancarte mesaje în memoria jurnaliștilor care au murit în războiul din Ucraina.
”Eu am scris că toate dictaturile cad la un moment dat, iar jurnaliștii sunt aici ca să scrie asta și Rusia, da-ți mâinile jos de pe jurnaliști. Pentru că o democrație fără jurnalism nu există. Atunci, când oamenii nu mai au încredere în autorități, când sunt supuși presiunilor de către autorități ei vin la presă să se plângă, să facă aceste lucruri cunoscute și prin informarea societății, oamenii sunt ajutați”, Viorica Zaharia, președinta Consiliului de Presă.
”Această vărsare de sânge este o crimă și trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Să spunem că libertatea presei pe care unii reprezentanți ai Rusiei ni-o reproșează nouă”, Nicolae Negru, editorialist.
Directoarea executivă a Centrului de Jurnalism Independent, Nadine Gogu, a ținut să menționeze că și Republica Moldova se confruntă cu o propagandă agresivă din partea Federației Ruse.
”Colegii jurnaliști din Ucraina au murit zeci în acest război, dar și din alte țării care au mers să reflecte războiul și și-au pierdut viața acolo. Ne referim aici și la acei care au fost condamnați în Rusia pentru că au avut curajul să spună adevărul și nu mai pot scrie acum. Nu în ultimul rând din mesajele care sunt afișate aici în spate denunțăm în continuare dezinformarea, falsurile și propaganda rusească care invadează nu doar Republica Moldova, dar și multe țării din Europa”, Nadine Gogu, directoarea executivă a Centrului de Jurnalism Independent.
Potrivit organizatorilor, mesajele vor fi transmise Ambasadei Federației Ruse, inclusiv prin poștă.
”Noi le vom transmite pentru a le reaminti că libertatea de exprimare și libertatea presei sunt fundamentale fără de care o societate liberă nu poate să existe”, Nadine Gogu, directoarea executivă a Centrului de Jurnalism Independent.
Juriștii din cadrul Centrului de Jurnalism Independent recunosc că jurnaliștii din țara noastră nu au suficiente pârghii pentru a-și proteja drepturile în exercitarea profesiei.
”Recent, Comisia parlamentară de profil și Ministerul Culturii, noua entitate responsabilă pentru mass-media a anunțat intenția de a dezvolta politici și reglementări prin care să consacre noi garanții suficiente și eficiente pentru jurnaliști. Vorbim aici despre asigurarea protecției fizice, dar și implementarea unor noi reglementării dezvoltate la nivel european, atunci când vorbim despre cauze neîntemeiate și abuzive împotriva aceleași instituții mass-media cu scopul de a o intimida”, Cristina Durnea, juristă, Centrul de Jurnalism Independent.
Un caz recent care a scandalizat societatea este cel al jurnalistei ucrainene Viktoria Roșchina, care a fost torturată și ucisă în captivitate în Federația Rusă. Cadavrul jurnalistei a fost predat la sfârșitul lunii februarie, fără unele organe interne. Mai mult, corpul neînsuflețit ar fi fost etichetat în documentele rusești ca fiind a unui „bărbat neidentificat”. Ulterior, o expertiză medico-legală efectuată în Ucraina a confirmat că trupul era de sex feminin. La scurt timp după aceea, testele ADN l-au identificat ca fiind al Viktoriei Roșchina cu o certitudine de 99%.
Investigația a fost publicată de organizația internațională Forbidden Stories.