Judecătorii și procurorii vor beneficia de compensarea cheltuielilor de transport tur-retur sau pentru închirierea spațiului locativ, în cazul în care activează în alte localități decât cele în care își au domiciliul. Guvernul a aprobat un proiect de lege în acest sens.
Compensația se va acorda în cazul în care distanța dintre localitatea unde persoana își desfășoară activitatea și localitatea în care își are domiciliul este mai mare de 20 km. În același timp, în cazul închirierii spațiului locativ, va fi compensată suma indicată în contractul de locațiune, iar cuantumul lunar al compensației nu va depăși 4500 de lei.
În cazul în care persoana este eligibilă pentru ambele tipuri de compensație, aceasta va putea beneficia doar de una dintre ele. Formula de calcul va fi stabilită printr-o hotărâre de Guvern, care este în proces de elaborare.
„Avem judecători și procurori onești și îi îndemnăm să fie curajoși ca să putem face ordine și să asigurăm respectarea legii. În același timp, cei care încalcă legea trebuie să fie pedepsiți corespunzător și cât mai rapid”, a spus premierul Dorin Recean.
Potrivit executivului, măsura vine să stimuleze candidații la funcțiile de procurori și judecători să accepte numirea în funcție în afara Chișinăului. Astfel, vor spori capacitățile instituționale ale instanțelor judecătorești și ale procuraturilor, dar și vor fi create premise pentru îmbunătățirea calității actului de justiție.
În prezent, în categoria potențialilor beneficiari ai compensației pentru transport sau închirierea spațiului locativ se încadrează 189 de persoane.