Republica Moldova, de rând cu alte țări candidate la Uniunea Europeană, are oportunitatea istorică de a-și lega ferm viitorul de UE. Declarația aparține Înaltultului reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, fiind făcută cu prilejul celei de-a 20-a aniversări de la cel mai mare val de extindere al Uniunii Europenem când zece state au devenit membri deplini ai comunității.
„Acum douăzeci de ani, familia europeană a primit zece noi state membre. Este o mișcare îndrăzneață care a contribuit la reunificarea în continuare a Europei după decenii de diviziune ca urmare a celui de-al Doilea Război Mondial. Acesta a fost cel mai mare val de extindere a UE. A fost o reunificare a unui continent care luptă pentru libertatea tuturor oamenilor, pentru pace, stabilitate și prosperitate”, a menționat oficialul în Declarație.
Totodată, având în vedere actuala situație și agresiunea Rusiei manifestată împotriva Ucrainei , Josep Borrell a subliniat că munca privind reunificare a continentului continuă.
„În ultimii ani, milioane de europeni și-au exprimat dorința și speranța de a se alătura proiectului UE. Balcanii de Vest, Turcia, Ucraina, Moldova și Georgia au o fereastră istorică de oportunitate pentru a-și lega ferm viitorul de Uniunea Europeană. Extinderea UE este o politică de transformare, orientată spre consolidarea securității, dreptății și democrației, precum și spre îmbunătățirea nivelului de viață al europenilor. UE și candidații cooperează în domeniul securității și apărării, astfel încât împreună să putem aborda mai bine provocările geopolitice”, a mai spus Borrell.
Oficialul a remarcat că Uniunea Europeană să află într-un proces de reformă, pregătindu-se pentru o nouă extindere.
„Viitoarele state membre trebuie să își consolideze instituțiile democratice și să susțină drepturile omului și libertățile fundamentale. De asemenea, UE lucrează pentru a se reforma, pregătindu-se astăzi pentru Uniunea de mâine. Aspirăm nu doar la o Uniune mai mare, ci și la una mai puternică, capabilă să susțină și să proiecteze valorile noastre comune în întreaga lume. Țările candidate și UE au oportunitatea istorică de a construi o Uniune Europeană mai mare, mai profundă și mai puternică”, a punctat Borrell.
Amintim că, acum două decenii, la data de 1 mai 2004, zece țări au aderat la Uniunea Europeană: Letonia, Lituania, Ungaria, Malta, Polonia, Cehia, Estonia, Cipru, Slovacia și Slovenia.
În luna martie 2022, Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE. La 14 decembrie 2023, Consiliul European a decis începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.