Iulian Chifu, despre războiul informațional al Rusiei: „Pentru cea mai gogonată minciună există un public”

Rusia își va intensifica atacurile informaționale asupra Republicii Moldova în perioada premergătoare alegerilor parlamentare din această toamnă. Avertizarea a fost făcută de Iulian Chifu, expert în securitate internațională și fost consilier prezidențial al României. Acesta a vorbit despre modul în care funcționează propaganda rusă în cadrul emisiunii Info One Week, moderată de Olivia Furtună.

Potrivit lui Chifu, serviciile rusești vor lansa „bombe informaționale” în perioada următoare. Scopul este de a destabiliza scena politică de la Chișinău și a induce frică în rândul populației.

„SVR-ul este o etichetă cu trei litere. În spatele SVR-ului este o întreagă platformă care se ocupă. Pentru cea mai gogonată minciună există un public, din păcate – sigur, mai slab educat, mai neatent, preocupat de alte lucruri și care doar reține titlul care trece prin”, a explicat Iulian Chifu.

Expertul a atras atenția și asupra noilor instrumente utilizate de propaganda rusă, cum ar fi rețelele sociale, în special TikTok. Acestea sunt folosite și pentru colectarea de date și crearea de dependențe informaționale.

„TikTok-ul a fost utilizat și – fiind proprietate chineză – pentru a extrage date personale și pentru a grupa lumea în funcție de preocupări și de tipul de suferință pe care l-a avut fiecare. Atunci e mai simplu să-i muți în grupuri, să discute între ei, să devină dependenți de această discuție și, după care, să intervină celelalte elemente de condiționare. Operațiune psihologică clasică. Dar asta se întâmplă o dată. Data viitoare nu mai poți să o faci, că deja s-a înțeles cum funcționează”, a explicat Chifu.

În opinia sa, antidotul rămâne o comunicare proactivă din partea statului. Autoritățile trebuie  să umple spațiile lăsate libere, altfel „ele vor fi imediat ocupate de dezinformare”.

„În războiul informațional avem două lucruri foarte clare. Nu trebuie lăsat niciodată un asemenea tip de fals să circule, el trebuie contracarat și reacționat. E important să faci comunicarea proactivă, adică guvernul, instituțiile statului să comunice ceea ce fac ele și ceea ce este real.”

Acest material jurnalistic este realizat în cadrul proiectului „ EuRopact Moldova – angajament media pentru integrare europeană”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conținutul acestui material nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA