Ziua de 9 mai, când se marchează Ziua Europei și Ziua Victoriei asupra nazismului și fascismului, nu trebuie transformată într-un instrument de propagandă, spun istoricii. Este o zi în care comemorăm sacrificiul milioanelor de vieți pierdute în război și ne reamintim de angajamentul pentru pace.
”În Europa occidentală din câte înțeleg eu, este o zi a comemorării pentru cei căzuți în lupte, se depun lumânări de sufletul lor, sunt slujbe religioase. Noi ca creștini și noi ca cetățeni care totuși tindem să trăim în Europa și să fim oameni pașnici. Pentru cei care au murit să depunem niște lumânări să ne rugăm de sufletul lor și să pledăm pentru pace, pentru că așa cum se interpretează, „deni pobedî” „mojăm povtoriti” și fel de fel de amenințări de felul acesta nu duc la bine”, Anatol Petreanu, doctor în istorie.
Această zi a victoriei, de 9 mai 1945 este însă folosită în mod speculativ în războiul purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, explică Anatol Petrencu.
”Propaganda rusă utilizează această dată și tot ce este legat de această dată, cu parada militară. Cu aceste simboluri cum ar fi panglica sf. Gheorghe, cum ar fi simbolurile Z și V și alte simbolici ale trecutului extrapolate în ziua de azi. Nu întâmplător… și este absurd să spui că Zelenski este fascist. De ce se face lucrul acesta ? Pentru ca să agite memoria colectivă a rușilor și a celor ce au fost în Uniunea Sovietică”, Anatol Petreanu, doctor în istorie.
Iar pentru ca ororile unui război să nu mai bântuie continentul european, tot pe 9 mai s-a propus fondarea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, care a ajuns mai apoi să se numească Uniunea Europeană, povestește istoricul Ștefan Bejan.
”Atunci în mintea majorității apare o singură întrebare: dar poate ajunge? Astfel s-a născut ideea ca sabia să fie transformată în plug. În loc să lupte între ei, europenii ar trebui să coopereze, așa că tot pe 9 mai, cinci ani mai târziu Robert Shuman, ministrul de externe al Franței, propune un plan îndrăzneț. Foștii dușmani de moarte să se unească economic și politic, pentru ca un nou război să devină imposibil. Astfel s-a născut ideea Uniunii Europene, din cenușa războiului și din dorința de pace”, Ștefan Bejan, doctor în istorie.
Iată de ce nu este nici-o contradicție între Ziua Europei și Ziua Victoriei spune istoricul.
”Unii văd 9 mai ca ziua bunicilor care au luptat pe front. Alții văd 9 mai drumul nostru spre Europa. Ambele sunt adevărate, ambele merită respect. 9 mai poate fi o zi de reculegere și o zi de speranță în același timp. Nu este nevoie să alegem între trecut și viitor. Putem să le onorăm pe ambele. Să fim uiți nu dezbinați. Să cinstim memoria celor care au murit în război, să ne bucurăm de șansa pe care Europa ne oferă”, Ștefan Bejan, doctor în istorie.
Europa sărbătorește Ziua Victoriei pe 8 mai, data la care Germania nazistă a semnat capitularea necondiționată în 1945. Rusia o marchează pe 9 mai, deoarece în acel moment era deja trecut de miezul nopții la Moscova, din cauza diferenței de fus orar.