sursa: Digi24.ro

Israelul ia în considerare „mici pauze” în luptele din Fâșia Gaza pentru ajutoarele umanitare

Israelul va lua în considerare „mici pauze tactice” în luptele din Fâșia Gaza pentru a lăsa ostaticii să plece sau ajutoarele să treacă. Despre asta a anunțat  premierul Benjamin Netanyahu, care a respins din nou apelurile la încetarea focului, în ciuda presiunilor internaționale, scrie Reuters.

Netanyahu a declarat că o încetare generală a focului va împiedica efortul de război al țării sale, dar întreruperea luptei din motive umanitare, o idee susținută de principalul aliat al Israelului, Statele Unite, va continua să fie luată în considerare în funcție de circumstanțe.

„În ceea ce privește micile pauze tactice – o oră aici, o oră acolo – le-am mai avut înainte. Presupun că vom verifica circumstanțele pentru a permite să intre bunuri, bunuri umanitare sau ostaticii noștri, ostatici individuali, să plece”, a declarat luni Netanyahu pentru ABC News.

„Dar nu cred că va exista o încetare generală a focului”, a spus premierul israelian.

Președintele american Joe Biden a discutat luni despre astfel de pauze și posibile eliberari de ostatici într-un apel telefonic cu Netanyahu, reiterând sprijinul său pentru Israel, subliniind în același timp că trebuie să protejeze civilii, a spus Casa Albă, potrivit Digi24.

La fel ca Israelul, SUA se tem că Hamas ar profita de încetarea totală a focului pentru a se regrupa. Cerând o încetare urgentă a focului, secretarul general al ONU Antonio Guterres a avertizat luni că Gaza devine un „ cimitir pentru copii ”.

„Operațiunile terestre ale Forțelor de Apărare Israelului și bombardamentele continue lovesc civili, spitale, tabere de refugiați, moschei, biserici și facilități ONU – inclusiv adăposturi. Nimeni nu este în siguranță”, a declarat Guterres reporterilor.

Organizațiile internaționale au spus că spitalele nu pot face față răniților, iar alimentele și apa curată se epuizează, iar livrările de ajutoare nu sunt suficient de aproape.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media