Israelul a declarat oficial stare de război. Sunt peste 700 de morți

Sirenele răsună în Israel deja a treia zi consecutiv, după atacul surpriză de sâmbătă al Hamas. Premierul Benjamin Netanyahu a spus că Israel „este în război”. Între timp, bilanțul victimelor din Israel a crescut la 700 de morți și 2 mii de răniți. În Gaza, riposta israeliană a ucis aproape 400 de militanți palestinieni, potrivit armatei israeliene, scrie presa străină.

Forțele de Apărare ale Israelului au anunțat că mobilizează soldații, deoarece declară „stare de alertă de război”. De asemenea, sunt chemați și rezerviștii. Forțele de Apărare ale Israelului au declarat că Hamas „va suporta consecințele și responsabilitatea” pentru atacul său.

Luni dimineața, armata israeliană anunța că a preluat din nou controlul asupra majorității zonelor din sudul țării, dar luptele continuă în zonele apropiate de granița cu Gaza, scrie Digi24.

The Wall Street Journal scrie că Iranul a ajutat Hamas la planificarea atacurilor asupra Israelului. Potrivit unor surse, oficialii de securitate iranieni au ajutat la planificarea atacului surpriză de sâmbătă al Hamas asupra Israelului şi au dat unda verde pentru asalt în cadrul unei reuniuni care a avut loc lunea trecută la Beirut, relatează luni The Wall Street Journal. Se pare că această alianţă a fost formată în luna august, pentru a planifica incursiunile aeriene, terestre şi maritime din Israel, mai scrie sursa citată.

„Ceea ce s-a întâmplat este fără precedent în Israel”, a recunoscut premierul Netanyahu.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media