Irlandezii votează, vineri, într-un referendum menit să modernizeze referințele la femei şi familie din Constituţia redactată în 1937 când Biserica Catolică domina viața publică și privată a țării, relatează France Presse și Agerpres.
Secţiile de votare s-au deschis la 7.00 (ora locală şi GMT) şi cei aproape 3,5 milioane de alegători înregistraţi au timp până la ora 22.00 pentru a vota. Rezultatele sunt aşteptate sâmbătă târziu.
Prima întrebare adresată irlandezilor se referă la definiţia familiei şi propune să o extindă dincolo de cea bazată pe căsătorie, pentru a include şi „relaţiile de lungă durată” precum cuplurile în concubinaj şi copiii lor, scrie hotnews.ro.
A doua întrebare propune ştergerea unei referinţe învechite la rolul femeilor în casă, care sugerează că ele au datoria de a avea grijă de celelalte persoane din gospodăria lor. O nouă formulă, mai largă, ar stabili tuturor membrilor unei familii sarcina de a avea grijă unii de alţii. Cele două amendamente se referă la articolul 41 din Constituţie.
Irlanda, o ţară de 5,3 milioane de locuitori şi membră a Uniunii Europene, a legalizat căsătoria cuplurilor de acelaşi sex în 2015 şi avortul în 2018.
Toate marile partide sunt în favoarea lui Da” şi, până de curând, sondajele au prezis un vot destul de uşor la referendumul ce are loc pe 8 martie, de ziua internaţională a drepturilor femeii.
Dar ultimele sondaje au scos însă la iveală o incertitudine tot mai mare cu privire la rezultat, în special din cauza ambiguităţii întrebărilor supuse la vot. În plus, puţini alegători sunt aşteptaţi la secţiile de votare, notează AFP.