Irineu Darău: România insistă, prin toți reprezentanții săi, pentru accelerarea aderării Republicii Moldova la UE 

România va continua să fie cel mai activ avocat al Republicii Moldova în procesul de aderare al țării noastre la Uniunea Europeană. Este asigurarea dată de senatorul român Irineu Darău, făcută în cadrul emisiunii Info One Special. Parlamentarul a subliniat, astfel, că autoritățile moldovene sunt, la propriu, la un telefon distanță de cele de la București, în ceea ce privește sprijinul și experiența românească pe calea aderării la UE.

Irineu Darău a subliniat că România deja își folosește pârghiile diplomatice pentru a accelera procesul de aderare la Uniunea Europeană al Republicii Moldova, mai ales în contextul blocajului generat de Ungaria.

”Așa cum afirma și Maia Sandu, cred că suntem avocatul cel mai activ noi ca stat și vom continua să fim. Cred eu că nu există niciun blocaj insurmontabil la acest moment. Într-adevăr, Ungaria de multe ori pune probleme pe mai multe teme legate de Uniunea Europeană. Trebuie menționat și că în Ungaria sunt alegeri în 2026 și vom vedea ce va decide poporul legat de conducerea țării. S-ar putea să fie schimbări acolo. Cred că România trebuie să continue să insiste prin toți reprezentanții ei, prin europarlamentari, prin comisara pe care o avem, prin, bineînțeles, guvern, să se accelereze acest drum al Republicii Moldova în Uniunea Europeană”, a declarat senatorul Irineu Darău.

Irineu Darău susține că România contribuie la evitarea greșelilor făcute în propriul proces de integrare, oferind Chișinăului acces rapid la expertiză și bune practici. Un exemplu este atragerea fondurilor europene, din care România a profitat de trei ori mai mult decât a contribuit la bugetul Uniunii Europene.

”Deci dacă putem, poate statul român să ajute Republica Moldova să evite niște greșeli pe care le-a făcut, cred eu că sunt oricând cei din guvern la un telefon distanță, să spun așa, de autoritățile de la Chișinău. La noi ar fi fost foarte, foarte importantă regionalizarea reală, adică să atragem fonduri europene nu doar prin statul central, ci și să descentralizăm puțin decizia primirii fondurilor europene, pentru că de multe ori am avut absorbție mică, pentru că mecanismele de la București erau foarte greoaie și atunci dura ani de zile până când absorbeam primii euro dintr-un exercițiu financiar”, a mai spus acesta.

Acest material jurnalistic este realizat în cadrul proiectului „ EuRopact Moldova – angajament media pentru integrare europeană”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conținutul acestui material nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA