Irina Vlah critică referendumul propus de președintele Maia Sandu

Fostul bașcan al UTA Găgăuzia, Irina Vlah, critică propunerea șefei statului, Maia Sandu, de a organiza un referendum privind integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Vlah, care este în prezent președinte al Platfomei Moldova, spune că propunerea președintelui este o acțiune de piar care va fi finanțată din bugetul public și care nicidecum nu apropie Republica Moldova de Uniunea Europeană. Irina Vlah solicită Parlamentului și șefei statului să întrebe cetățenii la referendum dacă sunt de acord ca Republica Moldova să aibă statut permanent de neutralitate.

”Actuala guvernare, în repetate rânduri, s-a pronunțat în favoarea aderării Republicii Moldova la NATO. În condițiile în care la hotar au loc acțiuni militare, liderii țării se joacă cu focul. În acest context, exprimarea voinței naționale cu privire la inviolabilitatea statutului de neutralitate ne va permite să împiedicăm pașii nechibzuiți ai președintelui și ai PAS-ului și să închidem definitiv problema aderării țării noastre la blocuri militare și coaliții”. 

Șefa Direcției Informare și Comunicare cu Mass-Media a Președinției, Rima Plăcintă Condrațchi, a spus că instituția pe care o reprezintă nu va comenta acuzațiile Irinei Vlah. Și Parlamentul a spus că nu comentează solicitarea Irinei Vlah de a organiza un referendum privind statutul constituțional al neutralității permanente a Republicii Moldova.

Expertul WATCH DOG.MD, Andrei Curăraru, spune că nu vede rostul organizării unui referendum privind statutul de neutralitate.

”Dumneaiei vorbea despre consfințirea neutralității Republicii Moldova. De fapt, aceasta este consfințită de Constituție, și nu există o majoritate parlamentară care ar putea să modifice Constituția, iar această mișcare ar fi una declarativă, adică foarte convenabil cumva pusă în legătură cu faptul că dumneaei menționează că este un război pe teritoriul Ucrainei, dar nu menționează cine a inițiat acest război și nu pomenește Federația Rusă care este principala amenințare la adresa securității Republicii Moldova”. 

Cât despre propunerea Maiei Sandu de a organizat un referendum privind integrarea europeană a țării, Andrei Curăraru admite că ar putea fi o acțiune de piar din partea șefei statului, dar în același timp susține că asemenea plebiscite au organozat și alte state.

”Dumneaiei spune că referendumul privin integrarea europeană este doar un act de piar. Putem spune că are parțial dreptate, în sensul în care majoritatea statelor care au intrat în UE au realizat refendumuri cu un an înainte de integrare. Dar avem exemple numeroase precum Norvegia, Marea Britanie, Groenlanda, care au pus problema în fața cetățenilor când nu era clară care este poziția societății și, de exemplu, Norvegia de două ori a stabilit că nu vrea să intre în UE. Pentru a cosntata această majoritate covârșitoare în susținerea integrării europene a și fost propus acest referendum”. 

În ajun de Crăciun pe stil nou, președintele Maia Sandu a anunțat într-un mesaj video că va candida pentru un nou mandat la alegerile prezidențiale care vor avea loc în această toamnă și a solicitat desfășurarea unui referendum național privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Maia Sandu a declarat că vrea ca „vocea cetățenilor să fie hotărâtoare” în sprijinul politicii sale pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. La cinci zile de la declarațiile Maiei Sandu, Parlamentul, prin votul deputaților PAS, a operat modificări la Codul Electoral care prevăd că un plebiscit republican se poate desfășura în aceeași zi cu scrutinul prezidențial sau parlamentar. Asta înseamnă că, referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar putea avea loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.

În timp ce partidul de la guvernare și-a exprimat susținerea față de propunerea Maiei Sandu de a organiza un referendum pe subiectul integrării europene opoziția parlamentară, dar și unele partide extraparlamentare, s-au pronunțat împotriva acestei propuneri. Secretarul executiv al PSRM, Igor Dodon a declarat că Maia Sandu nu vrea decât „să se asocieze cu Europa” și speră că asta îi va aduce un nou mandat. Iar președintele Partidului Consolidării și Dezvoltării Moldovei, Ion Chicu, a scris pe Facebook că „este absolut clar, că „inițiativa” cu referendumul „bunăvestită” în ziua de Ajun, are doar scop electoral”.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA